МВФ: арабські країни втратять $300 млрд через нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: арабські країни втратять $300 млрд через нафту

Фондовий ринок
974
Арабські країни Перської затоки, що входять в ОПЕК, втратять близько $300 млрд нафтодоходів в 2015 р через низькі цін на нафту, прогнозує МВФ і рекомендує їм не брати на себе зобов’язань, які вони не зможуть виконати, але й не скорочувати різко витрати, інакше це призведе до соціальних хвилювань.
Різке зниження цін на нафту являє собою нову економічну реальність для країн-експортерів нафти в регіонах Близького Сходу, відзначає МВФ в огляді регіону.
Довгі роки країни ОПЕК, в яких існують монархічний лад і закони шаріату, не скупилися на інфраструктурні витрати, розміри яких формувалися за рахунок високих цін – вище $100.
За прогнозами МВФ, в країнах-членах Ради співробітництва арабських країн Затоки (ССЗ), які порушені в найбільшою мірою, надходження від експорту нафти і газу, як очікує МВФ, скоротяться приблизно на $300 млрд в 2015 р.
У ССЗ входять Саудівська Аравія, Кувейт, Катар, Бахрейн, Оман, Арабські Емірати, які також домінують в ОПЕК.
МВФ рекомендувала експортерам ССЗ уникати різких скорочень витрат, незважаючи на несприятливу динаміку на ринку нафти.
Останні хвилювання були зафіксовані в Саудівській Аравії, найбільшій нафтовидобувній країні, в 2011 р, коли були розстріляні шиїти, що мітингували. Також в 2011 р сталися масові заворушення в Бахрейні. В ОАЕ трьома роками раніше мітингували будівельники, які вимагали у чиновників підвищення зарплати.
“Більшість урядів країн-експортерів володіє фінансовими ресурсами, для того щоб уникнути різкого скорочення планів витрат у цьому році. Проте в середньостроковій перспективі їм буде потрібно поступово, але рішуче скорегувати свої сальдо бюджету, щоб забезпечити стійкість бюджету і справедливість з точки зору різних поколінь”, – сказав директор департаменту країн Близького Сходу і Центральної Азії Масуд Ахмед на прес-конференції у Вашингтоні, коментуючи низьку ціну нафти.
Нові ціни – нова реальність
Ціни на нафту знизилися на більш ніж 55% з вересня 2014 до рівнів, які в останній раз відзначалися лише в короткий посткризовий період 2009 р.
За оцінками МВФ, падіння цін викликане як факторами попиту, так і чинниками пропозиції: більш високе, порівняно з очікуваннями, пропозицію, особливо в США, не було компенсовано скороченням виробництва серед членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) саме в той період, коли світовий попит на нафту (особливо з боку Китаю, Японії і зони євро) слабшав.
“У середньостроковій перспективі прогноз цін на нафту, ймовірно, буде обумовлений тим, як інвестиції в нафтову галузь і видобуток нафти відреагують на зниження цін на нафту. Він буде також залежати від того, чи відновить ОПЕК свою роль в якості компенсуючого виробника, або від того , чи будуть ціни відчувати більш сильний вплив граничних витрат видобутку сланцевої нафти “, – прогнозує МВФ.
Передбачається, що у всіх країнах цього регіону, крім Кувейту, буде відзначений дефіцит бюджету в 2015 р, відзначається в огляді МВФ.
“Надалі обсяги державних витрат, ймовірно, залишатимуться обмеженими протягом декількох років. Це означає, що поточна модель зростання, яка спиралася на зростаючі ціни на нафту і державні витрати, вже непридатна. Замість цього країнам необхідно домогтися подальшої диверсифікації економіки країн і дати можливість приватному сектору стати більш самостійним двигуном зростання та зайнятості “, – сказав Ахмед.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас