Україна попросила МВФ замінити програму stand-by на більш масштабну і довгострокову, - Лагард — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна попросила МВФ замінити програму stand-by на більш масштабну і довгострокову, - Лагард

Кредит&Депозит
1099
Влада України запросила Міжнародний валютний фонд (МВФ) відкрити нову багаторічну програму, підтриману розширеним кредитуванням (Extended Fund Facility, EFF), для заміни існуючої програми stand-by, відкритої навесні 2014 року, повідомила глава МВФ Крістіна Лагард з посиланням на зустріч з президентом України Петом Порошенко.
“Нова програма має підтримати заходи щодо негайної макроекономічної стабілізації, а також широкі і глибокі економічні реформи протягом кількох років, щоб забезпечити економічну і фінансову стабільність та відновлення стійкого зростання”, – йдеться в повідомленні МВФ.
К.Лагард відзначила, що менеджмент Фонду проведе консультації з радою виконавчих директорів у зв’язку із запитом і місія МВФ, яка перебуває нині в Києві, може почати обговорення програми за запитом української влади.
“В даний час тривають дискусії з офіційної фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів України”, – додала також глава Фонду.
Як раніше зазначив П.Порошенко в Давосі, Україні потрібна фінансова підтримка, яка буде сприяти проведенню низки ключових реформ у сфері поліпшення інвестиційного клімату, верховенства права, боротьби з корупцією, створення незалежної судової системи. При цьому він додав, що перелік реформ ще потрібно узгодити з МВФ.
Президент також підкреслив, що попередня програма співпраці розраховувалася на короткостроковий військовий конфлікт на сході України, проте ситуація погіршується.
Як повідомлялося, рада директорів МВФ 30 квітня 2014 схвалив кредитну програму stand-by для України в обсязі $16,67 млрд, розраховану на два роки, і на початку травня перерахував перший транш – близько $3,2 млрд. Спочатку другий-четвертий транші були намічені відповідно на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року в обсязі по SDR914,7 млн (близько $1,4 млрд), тоді як п’ятий-восьмий квартальні транші 2015 року – по SDR1,372 млрд. Заключний дев’ятий транш програми в SDR686 млн, у разі дотримання закладених в неї термінів та умов, повинен бути виділений в середині березня 2016 року.
Місія МВФ працювала в Україні з метою першого перегляду програми з 24 червня по 18 липня 2014 року. Тоді обговорювалися питання коригування макропрогнозу і державного бюджету на 2014 рік, у тому числі у зв’язку з нестабільною ситуацією в Донецькій і Луганській областях. Рада директорів МВФ завершила перший перегляд програми і схвалив виділення другого траншу 29 серпня. Крім того, він також погодився з проханням Києва та об’єднав третій і четвертий транші з метою отримання їх в 2014 році без зміни загального обсягу програми. При цьому другий і третій перегляди кредитної програми було вирішено також об’єднати в один.
Однак другий перегляд, що є умовою продовження фінансування, затримався через тривале формування уряду України у зв’язку з достроковими парламентськими виборами.
Фонд зазначав, що економічна політика України, в цілому, здійснюється в рамках програми, проте конфлікт в східній частині країни негативно позначається на економіці і в цілому на ситуацію в країні, і компенсаційні заходи будуть мати вирішальне значення для досягнення ключових програмних цілей.
Крім того, було поставлено питання про можливість збільшення програми фінансової підтримки Києва, її необхідний розмір оцінюється на рівні близько $15 млрд або більше.
12 січня 2015 розпочався третій етап роботи місії МВФ для завершення другого перегляду виконання Україною програми stand-by, розрахований до 29 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас