Хто повинен буде платити податок на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто повинен буде платити податок на нерухомість

Нерухомість
9762
З 1 січня 2015 в Україні набув чинності новий Податковий кодекс, згідно з яким податок на нерухомість тепер доведеться платити більшому числу українців.
“Зайвою” площею народні депутати визнали квартири загальною площею понад 60 кв. м і приватні будинки, площею більше 120 кв. м (згідно правкам до Податкового кодексу, які були прийняті парламентом 28 грудня 2014). У разі одночасного перебування у власності платника податку різних типів об’єктів житлової нерухомості база оподаткування зменшується на 180 кв. м. Ставка податку становитиме 2% від мінімальної зарплати (на сьогодні вона становить 1218 грн.), тобто 24,36 грн. за 1 кв. метр понад встановлених норм. Сплачувати його фізичні особи будуть раз на рік, а юридичні – щоквартально.
Об’єктом оподаткування після внесення змін до Податкового кодексу стала і комерційна нерухомість. Ставка податку для неї також становить 2% від мінімальної зарплати, але сплачується за кожний квадратний метр загальної площі об’єкта. Виняток зробили лише для виробничих приміщень, малих архітектурних форм, а також нерухомості, що належить бізнесменам, які торгують на ринках. Вони податок платити не будуть.
Розмір ставки податку на нерухомість будуть встановлювати виключно місцеві громади (парламент встановив лише її максимум в 2%), вони ж можуть прийняти рішення про скасування сплати податку в їх регіоні або збільшенні пільгової (неоподатковуваної податком) площі об’єктів нерухомості. Визначитися зі ставками податку та нормі пільги місцеві ради повинні до 1 лютого. Відзначимо, що податок буде сплачуватися за місцем знаходження об’єктів, а не за місцем реєстрації (що створює певні труднощі для нерезидентів), і залишатиметься в місцевих бюджетах.
Першим містом, яке прийняло рішення щодо податку на нерухомість, стала Одеса. Так, Бюджетна комісія Одеської міськради ухвалила рішення стягувати податок на нерухомість за старими нормами – платити доведеться тільки власникам квартир, чия площа перевищує 120 кв. м, і будинків площею більше 250 кв. м. При цьому бюджетна комісія все ж рекомендувала міськраді ввести податок на комерційну нерухомість – за ставкою 1% мінімальної зарплати за квадратний метр. У Києві пропонують встановити податок на нерухомість за максимальною ставкою, а от у Дніпропетровську хочуть скоротити її в 20 разів – до 0,1% і при цьому збільшити неоподатковувану площу житла до 85 кв. м для квартири і до 300 кв. м – для житлового будинку. Крім того, пропонується зменшити ставку оподаткування для комерційної нерухомості до 0,5% і 0,25% залежно від її розташування.
Нагадаємо, що податок на нерухомість українці платили і раніше. Так, з 1 січня 2013 року набула чинності норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб (у тому числі і нерезидентів), обкладалася податком. Однак, 4 липня 2013 Верховна Рада звільнила фізосіб від сплати у 2013 році податку на нерухоме майно, тим самим перенісши термін вступу норми в силу на 1 січня 2014 року. Відповідно до закону, торік діяла ставка податку в розмірі не більше 1% від мінімальної зарплати для квартир житловою площею не більше 240 кв. м і будинки не більше 500 кв. м, а також 2,7% для квартир житловою площею більше 240 кв. м і будинки понад 500 кв. м. При цьому, пільги зі сплати податку на нерухомість надавалася власникам нерухомості, якщо сумарна площа житла не перевищувала для квартир – 120 кв. м, будинків – 250 кв. м, квартир і будинків – 370 кв. м.
Варто відзначити, що в 2015 році буде оплачувати податок на нерухомість за ставками, які діяли в 2014 році. А податок на нерухомість за новими правилами за підсумками 2015 потрібно буде платити вже в 2016 році – місцеві податкові повинні до 1 липня надіслати фізособі повідомлення про нарахований податок, а власник нерухомості повинен сплатити податок протягом 60 днів після отримання такого повідомлення. Юридичні особи будуть оплачувати податок щокварталу в 2015 році згідно з поданими ними декларацій до 20 лютого 2015 року.
Загальну суму надходжень від податку на нерухомість оцінити складно, так як він надходить безпосередньо в місцеві бюджети. Але відомо, що за підсумками 2013 року в Києві сплата податку на нерухомість склала 10,37млн грн. (7,87 млн грн. Припало на юридичні особи). У 2015 році бюджет Києва розраховує отримати близько 50 млн грн. від сплати податку на нерухомість (за підсумками 2014). Скільки місцевому бюджету вдасться зібрати після підвищення ставки податку та бази оподаткування в Державній фіскальної службі сказати не беруться. Єдине, що відомо, зміни, внесені депутатами 28 грудня 2014 в Податковий кодекс (у тому числі і що стосуються податку на нерухомість), додатково принесе в місцеві і держбюджет 40 млрд грн.
Кому доведеться платити
Кому ж доведеться платити податок на нерухомість за новим законодавством? Так, якщо в квартирі загальною площею 80 кв. м прописано чотири особи, але власником її є лише один з них, то йому доведеться заплатити податок за “зайві” 20 кв. м у розмірі 487,2 грн. “Прописка і право власності це різні речі. Прописано може бути хоч 20 чоловік, а податок сплачується тільки власником. Але якщо, наприклад, квартира приватизована двома людьми (тобто право власності на об’єкт розділено між ними), то пільга в розмірі 60 кв. м застосовується для кожного з них, а значить платити податок не потрібно “, – пояснює Ярослава Чапко, директор city development solutions.
Якщо мова йде про будинок, то оподаткованого площею вважається як площа самого будинку, так і інших об’єктів, що знаходяться з ним на одній ділянці – сараю, гаража і т.д.
Однак є хороша новина для інвесторів житлового будівництва. За основу розрахунку суми податку будуть прийматися дані Держреєстру власників нерухомості. Це означає, що якщо будинок або житловий комплекс знаходиться на стадії будівництва, податок платити не потрібно.
Хто не буде платити податок
Податковим Кодексом України передбачено, що податком на нерухомість не будуть обкладатися об’єкти, що перебувають у державній власності, органів місцевого самоврядування, а також створених ними організацій, які повністю утримуються за рахунок держбюджету або місцевого бюджету і є неприбутковими. Також податок не платитимуть власники нерухомості, розташованої в зонах відчуження, а також дитячі будинки сімейного типу та гуртожитки. Також не оподатковуватиметься житлова нерухомість непридатна для проживання.
Кому доведеться платити податок на нерухомість
Ольга Сороколетова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас