У Польщі пояснили зупинку поставок газу в Україну відсутністю заявок від німецької компанії RWE — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі пояснили зупинку поставок газу в Україну відсутністю заявок від німецької компанії RWE

Енергетика
481
Оператор польської газотранспортної системи державна компанія Gaz System пояснює припинення поставок газу в Україну через Польщу з 1 січня поточного року відсутністю заявок від німецької компанії RWE Supply & Trading, що реалізувала ці поставки.
Про це повідомила прес-секретар Gaz System Малгожата Полковська.
“Постачання газу через Польщу в напрямку України не реалізується, оскільки клієнт не замовляє послуги транспорту. Це рішення клієнта”, – зазначила вона.
Співрозмовник сказала, що, згідно з підписаним контрактом, постачальник за добу до планованих поставок повинен проінформувати про обсяги, які він хоче прокачати, але з початку цього року німецька компанія цього не робить.
“З технічної точки зору ми готові до відновлення поставок в будь-який момент”, – сказала прес-секретар.
Павло Поправа з польського Інституту енергетичних досліджень висловив УНІАН думку, що Україна могла припинити поставки газу через Польщу в зв’язку з поновленням імпорту цього палива на початку року через територію Угорщини.
За його словами, “Нафтогазу” може бути вигідніше імпортувати цей газ саме через Угорщину, а не через Польщу.
“Тут точно немає рішення, пов’язаного з якоюсь кризовою ситуацією”, – сказав він, звернувши увагу на хороші для України погодні умови, що дозволяють знижувати споживання цього палива.
Нагадаємо, за оперативними даними Gaz System, з початку поточного року через Польщу в Україну не було прокачано жодного кубометра газу. З 15 квітня 2014 року, коли “Нафтогаз” відновив імпорт газу через польську територію за контрактом з RWE Supply & Trading, до кінця минулого року Україна імпортувала через цю країну близько 900 млн кубометрів газу або в середньому 3,5 млн кубометрів на добу.
Польща є однією з трьох країн Європейського союзу, через яку Україна може прокачувати газ, але володіє самими меншими технічними можливостями по реверсу – максимум на добу можна прокачати 4 млн кубометрів на той час, як через Словаччину та Угорщину 31,5 і 17 млн кубометрів, відповідно.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас