Західні донори відновлять фінансування України в лютому, - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні донори відновлять фінансування України в лютому, - прогноз

Казна та Політика
1259
Судячи із заяв лідерів Євросоюзу минулого тижня, Україна може розраховувати на подальше фінансування з боку західних партнерів, вважає головний економіст Dragon Капітал Олена Бєлан.
“Зниження золотовалютних резервів України в грудні було очікуваним, враховуючи, що Нафтогаз України в минулому місяці перерахував Газпрому останню частину простроченої заборгованості за постачання газу в розмірі $ 1,65 млрд., а також купив у НБУ оціночно $ 0,7 млрд. Для оплати поточного імпорту газу з ЄС і Росії. Таким чином, на продаж валюти Нафтогазу припала левова частка валютних інтервенцій НБУ в грудні, які в цілому склали $ 0,8 млрд. У той же час, надходження 500 млн. євро ($0,7 млрд.) В рамках пакету макрофінансової допомоги ЄС та розміщення доларових ОВДП на внутрішньому ринку на $ 130 млн. повністю компенсували виплати по валютних боргах в грудні “, – пояснила вона.
В результаті, резерви НБУ на кінець року скоротилися до критичного рівня, відображаючи зовнішню позицію України, що погіршується.
“Місія МВФ, яка в даний час працює в Києві, повинна оцінити потреби України в зовнішньому фінансуванні в 2015-2016 рр. і прийняти рішення про додаткової зовнішньої підтримки. Заяви лідерів Євросоюзу минулого тижня про те, що ЄС готовий надати Україні додаткову допомогу, свідчать про те, що Захід на даному етапі не збирається відмовлятися від підтримки України. Це дає нам можливість прогнозувати відновлення фінансування від західних донорів до кінця лютого “, – підкреслила експерт.
“Однак до того часу резерви НБУ продовжать скорочуватися, оскільки Україна належить погасити близько $ 500 млн. валютного боргу в січні і ще стільки ж в лютому”, – додала Бєлан.
Крім цього, для оплати імпортного газу додатково буде потрібно $600-700 млн. на місяць.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас