У 2020 році Україна може заговорити про плани переходу на євро - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2020 році Україна може заговорити про плани переходу на євро - експерт

Валюта
2452
Аналітики банку Goldman Sachs провели дослідження можливої поведінки долара на чотири роки вперед. Згідно з цими прогнозами, на початку 2018 американська валюта може подорожчати відносно євро. Не виключено, що в цій парі за один євро будуть просити 90 центів.
“Відтоді, як єврозона вийшла з боргової кризи, що припала на середину 2012 року, вона продовжує боротися з проблемами сповільнення конкурентоспроможності. Євро, швидше за все, продовжить своє падіння відносно долара”, – зазначають дослідники.
На думку аналітика компанії “Простобанк консалтинг” Івана Нікітченка, дослідження банку Goldman Sachs цілком реалістичне, оскільки економіка США зростає швидше. “Додатковим стимулом для цього стало перетворення країни в нетто експортери енергоносіїв і в найближчі роки експорт продовжить наростати, в першу чергу, в країни ЄС. У той же самий час в економіці ЄС тривають проблеми, Греція може вийти з єврозони. Проблеми, які були в 2009 -2010 роках, нікуди не поділися – країни, що входять у валютний союз, дуже різні, їх стан економік сильно відрізняється. Тому, без реформ всередині ЄС з метою більшої інтеграції, розширення повноважень наднаціональних органів управління, більшого контролю, – євро буде виглядати слабше долара”, – пояснює ситуацію експерт. За його словами, аналогічні прогнози були вже в 2010-му році, коли курс євро також стрімко почав знижуватися: “Були очікування, що незабаром курс євро і долара досягне паритету, в результаті кілька років курс знаходився в діапазоні 1,2-1,5 євро/$”.
При цьому Іван Нікітченко вважає, що поведінка долара впливає на курс гривні, оскільки бакс є основною іноземною валютою в Україні і саме на нього йде орієнтація курсу гривні, хоча такий вплив і не можна вважати прямим. “При зниженні курсу євро до долара буде знижуватися і курс євровалюти в Україні. Для нашої країни, частка експорту в країни ЄС, якої перевищує третину і продовжує постійно зростати, це зробить наші товари в Європі менш конкурентоспроможними, і навпаки – товари з єврозони у нас подешевшають, – роз’яснює Нікітченко. – Поведінка курсів валют на міжнародних ринках не є ключовим орієнтиром для курсу гривні. Головним є ціна гривні як такої. Є надія, що зона вільної торгівлі і сильна девальвація гривні дозволять нашому торговому і платіжному балансам вийти в “плюс”, що в підсумку зміцнить курс нацвалюти. А стабілізація ситуації всередині України сприятиме зниженню попиту на валюту з боку населення. Це непоганий сценарій для гривні”.
Експерт каже, що в найближчі роки, якщо реформи будуть проведені успішно, а боротьба з корупцією виявиться ефективною, все це може позитивно вплинути на стан економіки і, відповідно, на курс гривні. “Мета до 2020-го виконати вимоги для подачі заявки на вступ до ЄС є абсолютно реальною і тоді ми вже будемо говорити не про курс гривні, а про плани переходу на євро. Природно, це можливо тільки за умови реалізації реальних і дієвих реформ. Без цього гривня буде завжди схильною до девальвації лише з невеликими періодами стабілізації”, – упевнений Нікітченко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас