В Україні змінюється система контролю над бізнесом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні змінюється система контролю над бізнесом

Казна та Політика
1387
Своїм першим розпорядженням в новому році 9 січня Кабмін призначив голову новоствореної Державної регуляторної служби (ДРС). А постанову про порядок створення самої служби, судячи з урахуванням документів, розміщеної на сайті Кабміну, має останній реєстраційний номер в 2014 г. (№724 від 24 грудня). Тобто, старий рік для Кабміну закінчився, а новий почався з турбот про Регуляторну службу.
Значимість ДРС для вирішення завдань з реформування і розвитку бізнес-середовища в країні дуже велика. Саме цей центральний орган виконавчої влади реалізує державну регуляторну політику, тобто займається питаннями нагляду і контролю у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи, а також дерегуляції та спрощення господарської діяльності. А всі ці аспекти багато в чому визначають умови для заснування компаній і ведення ними бізнесу. Саме від них залежить, наприклад, місце країни в міжнародних рейтингах, типу “Doing Business” (в коаліційній угоді зазначено, що ставиться завдання домогтися, щоб Україна потрапила за підсумками 2015 в першу двадцятку цього рейтингу). Однак важливо не місце в рейтингу, а те, що якісне регуляторне середовище сприяє підвищенню ефективності бізнесу в країні.
Без ліцензій, сертифікатів та контролюючих органів в економіці не можна. Повна відмова від них і надії на “караючу руку ринку” – утопія. Але набір регуляторних заходів повинен бути оптимальним для поточної ситуації в країні, сертифікати та ліцензії – відповідати своїм назвам, контролери – думати про інтереси споживачів, а не про свої кишені, і всі регулятори повинні нести персональну відповідальність за свої рішення.
Головою ДРС стала Ксенія Ляпіна. У 1996-2000 рр. вона керувала аналітичними групами в Асоціації сприяння розвитку приватного підприємництва “Єднання” та Об’єднань підприємців України. У 2000-2005 рр. була координатором проектів Інституту конкурентного суспільства. Один час очолювала Раду підприємців при Кабміні. Працювала в комітеті ВР з питань промислової політики і підприємництва. У ЗМІ її називають прихильником ліберальної економіки і авторитетом у питаннях регуляторної політики та розвитку підприємництва.
Сергій Гусєв
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас