Нацбанк визнав неплатоспроможними 33 банки цілком справедливо - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк визнав неплатоспроможними 33 банки цілком справедливо - НАБУ

Фондовий ринок
3415
Дії НБУ, який визнав у 2014 році неплатоспроможними 33 банки, справедливі, оскільки це сприяє відновленню довіри до банківської системи.
Про це заявили в Незалежній асоціації банків України (НАБУ).
«НАБУ виступає за очищення системи від банків, які є неплатоспроможними або займаються сумнівною діяльністю. У зв’язку з цим необхідно розробити систему моніторингу для виявлення банків, що займаються сумнівною діяльністю, і виводити їх з ринку. Треба навчитися виявляти на ранній стадії неплатоспроможні банки і створити стандартну процедуру їх оздоровлення. Якщо це не вдається, їх також треба виводити з ринку », – розповіла виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.
Вона підкреслила, що такі дії регулятора будуть першими кроками на шляху відновлення довіри до банківської системи в цілому.
«Також хотілося б, щоб вкладники звертали особливу увагу на стан банку, якому вони довіряють свої кошти. Це вже в рамках підвищення рівня фінансової грамотності. Наприклад, якщо банк по депозитах дає відсотки значно вище існуючих на ринку, це повинно загострити увагу потенційного вкладника, оскільки у такого банку можуть бути проблеми з ліквідністю», – пояснила Коробкова.
Як повідомляв УНІАН, з початку 2014 НБУ визнав неплатоспроможними 33 банки, в результаті чого Фонд гарантування вкладів фізосіб приступив до виведення цих банків з ринку. На початку грудня Фонд повідомив, що чекає команди ввести тимчасову адміністрацію ще в 10 банків. За оцінками банкірів, це не межа, оскільки банківська система на 25% представлена неплатоспроможними банками.
Збиток банківської системи за 11 місяців 2014 склав 22,4 млрд грн, остаточні дані за рік будуть оприлюднені в січні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас