Керівники ФРС побоюються поспішити з підвищенням ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівники ФРС побоюються поспішити з підвищенням ставок

Світ
541
Керівники та економісти Федеральної резервної системи (ФРС) побоюються потенційних хвилювань на ринках і в фінансовій системі після підвищення процентних ставок, очікуваного в 2015 році, пише The Wall Street Journal.
Більшість з них бачить необхідність такого підвищення в поточному році, але вважає за необхідне врахувати всі фактори.
“Якщо ми все зробимо правильно, ми не утопимо економіку, – стверджує голова Федерального резервного банку (ФРБ) Бостона Ерік Розенгрен. – Є незвичайні умови, які, на мій погляд, на цей раз ускладнюють нормалізацію ставок”.
У минулі вихідні в Бостоні пройшла щорічна конференція Американської економічної асоціації (AEA), на якій питання про терміни і темпах підвищення ставок було у центрі уваги. Більшість виступаючих, включаючи Е.Розенгрена, висловили полегшення у зв’язку з тим, що оздоровлення американської економіки досягло тієї точки, на якій можна обговорювати перше збільшення вартості кредитування з 2006 року.
ФРС утримує процентні ставки біля нуля (в діапазоні 0-0,25%) з грудня 2008 року на тлі фінансової кризи, викликаної ним рецесії і повільного відновлення, що виникло за нею. У грудні 2014 року майже всі керівники Федрезерву висловили думку, що ставки нарешті будуть підвищені в 2015 році, проте нюанси залишаються неясними. ЦБ доводиться мати справи одночасно з ситуацією на ринку праці, яка зі стрімко поліпшується, і вкрай слабкою інфляцією, яка вже 2,5 роки не дотягує до цільових 2%. Падіння цін на нафту, ймовірно, послабить інфляцію ще більше.
На грудневому засіданні ФРС пообіцяла проявити терпіння, а голова ЦБ Джанет Йеллен уточнила, що навряд чи варто очікувати цього підвищення на перших двох засіданнях – 27-28 січня і 17-18 березня 2015 року.
Е.Розенгрен на конференції AEA також звеличував терпіння. “Я вірю, що показники базової інфляції, що зберігаються, і зростання заробітної плати забезпечують більш ніж достатні підстави для терпіння”, – сказав він.
Його колеги віддають перевагу більш швидкій нормалізації, але і вони не хочуть зайвий раз поспішати з підвищенням процентних ставок. Голова ФРБ Клівленда Лоретта Местер в інтерв’ю Fox Business Network заявила, що очікує підвищення в першій половині поточного року.
Найважливішу роль будуть грати не стільки фактичні кроки, скільки заяви ФРС про наміри, вважає економіст Гарвардського університету, екс-керуючий Федрезерву Джеремі Стейн. Експерт провів паралель з недавнім згортанням покупок держоблігацій ЦБ: перші сигнали про цей процес в середині 2013 року спровокували підвищену волатильність ринків, однак сам він пройшов без ексцесів.
У кожному разі хвилювання на ринках, пов’язані з нормалізацією політики ФРС, здадуться м’якими порівняно з фінансовими бурями 2007-2009 років, стверджує економіст Університету Нью-Йорка Марк Гертлер.
У ході конференції було піднято питання і про формальні правила формування грошово-кредитної політики ФРС. Голова ФРБ Міннеаполіса Нараяна Кочерлакота заперечував проти нав’язування Федрезерву подібних правил. На його думку, не варто прив’язувати дії ЦБ до макроекономічних даних чи інших індикаторів, так як “розсудливість краще будь-якого правила”.
Інформацію про інфляційний тиск, яка є в розпорядженні ФРС, складно висловити одним правилом, додав Н.Кочерлакота.
В даний час ФРС не користується будь-якими правилами при формуванні грошово-кредитної політики. Однак до кризи її рішення нерідко відбивали так зване “правило Тейлора”, що визначає наскільки необхідно змінити процентну ставку у випадку зміни показників ВВП, інфляції та інших економічних умов.
Джон Тейлор – професор Стенфордського університету в Каліфорнії, раніше працював в адміністрації президента Джорджа Буша-молодшого, один час вважався претендентом на пост голови ФРС, але ЦБ тоді очолив Бен Бернанке. Правило було запропоновано Дж.Тейлором в 1993 році. Наприклад, в ньому фігурує наступна закономірність: при збільшенні інфляції на 1 процентний пункт ставка повинна підвищуватися не менше ніж на 1 процентний пункт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас