Довідка з реєстру нерухомості для ОСББ коштує 170 грн, доступ до реєстру органів влади за запитами можливий до 1 жовтня 2015 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довідка з реєстру нерухомості для ОСББ коштує 170 грн, доступ до реєстру органів влади за запитами можливий до 1 жовтня 2015 р.

Казна та Політика
2404
Кабінет міністрів України встановив розмір плати за надання державними реєстраторами або нотаріусами інформації з реєстру нерухомості у вигляді інформаційної довідки в паперовому вигляді за заявою об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) або керуючої організації в розмірі 170 грн.
Відповідні зміни внесено в порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРПН) і затверджено порядок відкритого доступу до реєстру постановою Кабінету міністрів №722 від 24 грудня, текст якого оприлюднений на веб-сайті уряду.
Згідно з документом, зокрема, для фізичних та юридичних осіб вартість надання такої інформдовідки з ДРРПН в паперовому вигляді складе 34 грн.
Розмір плати за надання інформації з ДРРПН шляхом безпосереднього доступу нотаріусів та адвокатів встановлений на рівні 51 грн.
Уряд також встановив, що суди, органи місцевого самоврядування, внутрішніх справ, прокуратури, доходів і зборів, Служби безпеки та інші органи державної влади і посадові особи мають право, до укладення договору про надання доступу до ДРРПН та отримання електронного цифрового підпису для роботи з реєстром – до 1 жовтня 2015 року – отримувати інформацію з реєстру на підставі письмового запиту.
Згідно з документом, форму та вимоги до заповнення такого запиту на надання відповідної інформації з ДРРПН в паперовому вигляді, як по об’єкту, так і за суб’єктами, встановлює Міністерство юстиції, а в довідці вказується готівкова в ДРРПН інформація, залежно від змісту запитуваної інформації.
Кабмін також зобов’язав Мін’юст протягом місяця вжити необхідних заходів для реалізації зазначеної постанови і привести у відповідність йому власні нормативно-правові акти.
Як повідомлялося з посиланням на міністра юстиції Павла Петренка, уряд зазначеною постановою, визначивши порядок доступу до реєстрів нерухомості, “дало зелене світло” відкриттю доступу до реєстрів прав власності на нерухоме майно в Україні.
За словами П.Петренко, крім відкритого доступу до реєстрів, зокрема з 1 березня 2015 року кожен громадянин зможе отримати також інформацію в хронологічному порядку про перехід об’єкта нерухомості з прав власності однієї особи до іншої.
Раніше в Мін’юсті повідомили, що міністерство планує забезпечити онлайн-доступ фізичних та юридичних осіб, які не є власниками майнових прав, до інформації ДРРПН з 1 січня 2015 року, а вартість такої електронної інформаційної довідки складе 17 грн.
За даними директора департаменту реєстрації речових прав на нерухоме майно-начальник відділу Державної реєстраційної служби Олександри Маломуж, отримання даних ДРРПН у вигляді інформаційної довідки для фізосіб і юросіб новим порядком передбачено як в електронному, так і в паперовому вигляді шляхом звернення до реєстратора/нотаріусу, проте виключно по об’єкту нерухомості.
За її словами, дані про осіб, які отримували відомості про зареєстровані права та їх обтяжень, які належать власникові, надаються власникам і правовласникам у вигляді виписки з ДРРПН.
Поряд з випискою та інформаційною довідкою на сьогодні також зберігається така форма надання інформації як витяг з ДРРПН, яка надається власникам, правовласникам і спадкоємцям, як за параметрами об’єкта, так і за суб’єктами, додала А.Маломуж.
Раніше, в середині листопада 2014 р. учасники переговорів з підготовки коаліційної угоди заявили про намір протягом першого кварталу 2015 р. внести зміни до закону “Про Державний земельний кадастр” з метою забезпечення вільного доступу в інтернеті до інформації про земельні ділянки і їх власників.
Крім того, учасники робочої групи мали намір забезпечити виконання законодавства щодо доступу в інтернеті до інформації про об’єкти прав власності на нерухоме майно.
У зв’язку з цим також планувалося внести зміни до законодавства про створення або визначення незалежного органу державного нагляду у сфері забезпечення права доступу до публічної інформації.
Верховна Рада на засіданні 14 жовтня 2014 року 265-ма голосами прийняла в другому читанні і в цілому закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів” (№5114).
Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що в разі прийняття зазначеного закону будь-які суб’єкти господарської діяльності будуть зобов’язані розкривати інформацію про реальних власників, що дозволить громадянам отримувати інформацію про власників всього нерухомого майна в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас