Китайці в золоті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайці в золоті

Фондовий ринок
1135
Рік, що минає, запам’ятався успіхами і провалами компаній в інтернет-сфері. «Газета.Ru» вибрала три найуспішніші компанії року і трьох невдах, які зуміли продемонструвати в основному падіння показників.
ТРИ ГУЧНІ УСПІХИ
Розбійник інтернет-рітейлу
Для китайської компанії Alibaba Group Holding Inc. 2014 став без перебільшення тріумфальним. У вересні гравець номер один на ринку китайського інтернет-рітейлу провів первинне розміщення акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі і заробив на ньому рекордні $25 млрд. Заявочні книги виявилися заповнені всього за два дні, а ажіотажний попит на папери компанії змусив банки-андеррайтери провести дорозміщення акцій. Засновник і голова ради директорів Alibaba Джек Ма в результаті став найбагатшою людиною в Китаї, зі статком $21,9 млрд, а капіталізація його компанії виросла до $231, 4 млрд.
Однак пізніше стало чітко зрозуміло, що рекордна IPO Alibaba – лише початок широкомасштабної експансії на ринки Європи та США. Ще в жовтні стало відомо про плани компанії щодо інвестування в американський кінобізнес, а потім Джек Ма відкрито оголосив про швидкий вихід Alibaba на американський ринок електронної комерції. На початку майбутнього року компанія планує додати англомовний інтерфейс до своїх сервісів Taobao і Alipay, а потім почати продаж товарів на західних ринках. Американські Amazon, eBAY і PayPal вже щосили б’ють тривогу, оскільки маркетингова привабливість Alibaba у випадку з США буде підкріплена лазівкою в законодавстві, яка дозволить компанії уникнути податку з продажів. Виручка Alibaba за перші дев’ять місяців року, що минає склала $2,740 млрд, а число активних покупців збільшилася до 279 млн. До речі, заробити на китайській компанії зміг і російський мільярдер Алішер Усманов. Інвестиції в Alibaba Group принесли йому більше 500% дохідності, при цьому сам він назвав свою частку акцій «вкрай невеликою».
Facebook обплутує світ
Найпопулярніша у світі соціальна мережа досягла рубежу в 1,35 млрд користувачів і в третьому кварталі року, що минає збільшила чистий прибуток до $806 млн. При цьому компанія створила воістину унікальний механізм монетизації, запровадивши найпотужнішу рекламну базу і залучаючи все нових інвесторів. Facebook приділила серйозну увагу мобільним додаткам, і в результаті вони забезпечили компанії 66% рекламної виручки. Засновник соцмережі Марк Цукерберг не приховує амбітних планів по залученню користувачів з країн, що розвиваються і збільшенню числа активних користувачів до 1 млрд. «Ми зосереджені на втіленні нашої місії – об’єднати в соцмережу весь світ», – заявив він в кінці жовтня.
Керівництво Facebook також показало себе грамотним інвестором. Куплений у 2012 році за $1 млрд фотосервіс Instagram за два роки зріс у вартості до $35 млрд, при цьому ставши перспективної рекламної платформою з користувацької базою в 300 млн чоловік. На цьому тлі придбання цього року месенджера WhatsApp за $22 млрд виглядає вже не як перекупка конкурентного сервісу, а як грамотна інвестиція в популярний продукт з постійно зростаючою клієнтською базою. Адже Цукербергу, за його запевненнями, просто «нецікаво робити бізнес на продуктах, якими користується менше 1 млрд людей».
Говорить і показує Netflix
Американський стрімінговий сервіс подолав рубіж в 53 млн користувачів і в сукупності заробив $5,460 млрд. При цьому компанія ще тільки збирається виходити на ринки Китаю і ряду європейських країн. Netflix масово краде передплатників у американських кабельних мереж, заманюючи їх низькою місячною абонентською платою в $9 і ексклюзивними трансляціями кіно і телесеріалів. Сервіс дає можливість дивитися новинки кінопрокату, навіть не виходячи з дому, і не гребує запрошувати у свої проекти іменитих голлівудських зірок.
Так, в серіалі «Картковий будиночок» головну роль грає двічі оскароносний Кевін Спейсі. В цілому практично всі проекти Netflix стали справжніми хітами і знайшли багатомільйонну аудиторію шанувальників. Як заявили представники сервісу, саме червневий реліз другого сезону «Помаранчевий – новий чорний» багато в чому дозволив компанії залучити 1,7 млн нових користувачів.
Торік серіали Netflix в сукупності зібрали 14 номінацій на престижну американську телевізійну премію «Еммі». Цього року оглушливий успіх серіалів «Картковий будиночок», «Помаранчевий – новий чорний» і «Хемлок Гроув», а також повторний показ ситкому «Уповільнений розвиток» принесли проектам Netflix рекордну 31 номінацію на «Еммі».
ТРИ ГОЛОВНИХ НЕВДАХИ
Twitter в смітті
Агентство S&P в середині листопада знизило кредитний рейтинг сервісу до «сміттєвого» рівня BB-. Борги мікроблога на сьогодні становлять близько $ 1,8 млрд, а чистий збиток сервісу в третьому кварталі збільшився до $ 175, 46 млн. При цьому керівництво Twitter явно не знає як використовувати популярність сервісу для його монетизації, а майже всі рекламні продукти компанії відверто провалилися. Постійну аудиторію не здобули Vine і Twitter Music, а рекламний механізм виявився неефективним.
В результаті капіталізація компанії тепер оцінюється трохи більше ніж в $25 млрд, а інвестори відверто не довіряють нинішньому керівництву сервісу.
Втім, прямих конкурентів у Twitter поки як і раніше не спостерігається, а велика аудиторія користувачів дозволяє сподіватися на підвищення рекламних доходів при зміні існуючої політики розвитку компанії.
Google проти ЄС
Американську корпорацію Google в грудні звинуватили у низці порушень антимонопольного законодавства. Наприкінці листопада Європарламент ухвалив відокремити пошукову систему Google від комерційних сервісів компанії. На думку парламентаріїв, дане рішення допоможе боротися з монополією Google на європейському ринку цифрових послуг. Компанії насправді належить близько 90% європейського ринку онлайн-пошуку, проте ряд експертів спочатку висловили думку, що за рішенням Європарламенту стоять американські конкуренти Google, такі як Microsoft, Expedia і TripAdvisor.
Ще одне розслідування ініціювала Єврокомісія. Google звинуватили у порушеннях законодавства в галузі сервісів для операційної системи Android. Зокрема, Google підозрюється у нав’язуванні ліцензії Google Mobile Services, без якої виробники смартфонів не можуть встановити магазин додатків Google Play. Крім того, американська корпорація нібито перенесла в GMS-угоду багато важливі компоненти ОС Android. Покликана у свідки компанія «Яндекс» підтвердила європейському регулятору, що виробник смартфонів Explay через обмеження договору з Google не зміг встановити ряд додатків від російського розробника. В результаті Google може повторити долю корпорації Microsoft, яка в 2009 році за рішенням Єврокомісії заплатила штрафи в 497 млн і 899 млн євро, а також видалила ряд попередньо встановлених продуктів з OC Microsoft Windows.
Північна Корея вдарила по Sony
Наприкінці листопада невідомі хакери атакували сервери Sony Pictures і викрали близько 100 Тб конфіденційних документів компанії. В руки зловмисників потрапили персональні дані співробітників Sony, виробничі плани щодо зйомок і релізів майбутніх фільмів, а також інформація про ряд голлівудських кінозірок.
Підключилося до розслідування ФБР швидко встановило зв’язок хакерів з Північною Кореєю. Агенти бюро припустили, що фахівці з КНДР за допомогою атаки на ресурси компанії помстилися за комедію «Інтерв’ю», де головні герої у виконанні Сета Рогена і Джеймса Франко по сюжету мали вбити північнокорейського лідера Кім Чен Ина. Офіційні представники КНДР спростували причетність країни до злому, проте низка ЗМІ відразу згадали про елітний підрозділ корейських хакерів «Бюро 121» і ретельно мусував його участь в атаці.
Акції компанії впали на 5%, а експерти оцінили фінансові втрати Sony Pictures в $100 млн. Але найсерйозніший удар був завданий по репутації компанії, що може призвести до згортання багатьох перспективних кінопроектів. Сама скандальна комедія «Інтерв’ю» не вийшла в ряді країн, проте вже поширюється на потокових сервісах і в мережах кінотеатрів. Втім, проблеми у компанії не тільки через хакерів: її позиції на ринку телевізорів серйозно потіснила Samsung, а виробництво смартфонів компанія взагалі змушена скорочувати.
Володимир Тодоров
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас