НБУ профінансував дефіцит держбюджету на 54 млрд грн - Гонтарєва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ профінансував дефіцит держбюджету на 54 млрд грн - Гонтарєва

Казна та Політика
1481
Національний банк України у 2014 році надав на фінансування зведеного бюджету країни 175 млрд грн., що становить близько 40% його доходів, повідомила глава НБУ Валерія Гонтарєва.
“Наша грошово-кредитна політика в цьому році проходила у військових умовах. Нацбанк підтримував бюджет країни, що перебувала в стані війни. Ніхто інший в світі це зробити не міг”, – заявила вона на прес-конференції в Києві у вівторок.
Як пояснила В.Гонтарєва, Міжнародний валютний фонд допомагає країнам тільки для ліквідації дисбалансів платіжного балансу, але не для фінансування армії або військових дій.
За її словами, дефіцит держбюджету України в розмірі близько 54 млрд грн з січня по листопад був практично повністю профінансований Нацбанком. З нього більше 20 млрд грн склали спочатку не передбачені витрати на армію і проведення АТО, решта – на оплату зарплат і пенсій.
Крім цього, сказала В.Гонтарєва, НБУ монетизував облігації, якими уряд капіталізував НАК “Нафтогаз України” та інші держструктури.
Вона підкреслила: портфель держоблігацій внутрішньої держпозики Нацбанку цього року зріс майже вдвічі – до 300 млрд грн, що становить 70% всіх ОВДП.
НБУ цього року також перерахував до держбюджету 22,8 млрд грн свого прибутку, додала його глава.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас