Банкірів тільки могила виправить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів тільки могила виправить

Фондовий ринок
1089
Банкірам, ніби алкоголікам, спочатку потрібно визнати, що у них проблеми
За словами Філіпа Аугара, спокуса обійти правила може виявитися непереборною. Вони дійсно нічого не можуть з цим вдіяти? Подібно алкоголікам у винному відділі, інвестиційні банки не можуть втриматися від того, щоб потайки не зробити ковток, коли, на їхню думку, цього ніхто не бачить. Це стало результатом недавнього накладення штрафів на 10 американських інвестиційних банків за порушення правил, розроблених для врегулювання конфліктів інтересів при первинному розміщенні акцій. Потрясінням стало те, що подія, яка викликала цю ситуацію, відбулася в 2010 р, всього лише через сім років після введення правил для очищення ринку спочатку розміщуваних акцій внаслідок краху доткомів. Тоді ж Еліот Спітцер, що був у той час головним прокурором штату Нью-Йорк, провів розслідування, яке показало, яким чином аналітики інвестиційних банків «проштовхували» цінні папери нового випуску. Це викликало скандал, що підірвав довіру до обіцянок Уолл-Стріт стати надійним радником. Десять інвестиційних банків заплатили 1.4 млрд. доларів США, щоб залагодити це питання, і підписалися під новими правилами, що обмежують участь аналітиків в первинному розміщенні акцій.
Здавалося, що це дозволило навести порядок. Після цього юристи стали відвідувати засідання банків, щоб не дозволити їм вийти за рамки дозволеного. Крім того інвестиційні банки більше не могли впливати на результати досліджень. Аналітики, що займаються просуванням акцій (house stocks), скаржилися, що вони не могли сходити в туалет без супроводу посадової особи, забезпечує відповідність. При цьому вище керівництво переконувало всіх, хто запитував, що ринок IPO реформований. І так ми думали до недавнього часу, коли американське Агентство з регулювання діяльності фінансових інститутів (Finra) оштрафувало 10 компаній на загальну суму 43.5 млн. доларів США за те, що вони дозволили своїм аналітикам по ринках акцій незаконно впливати на інвестиційні банківські компанії, а також за те, що вони пропонували позитивні аналітичні огляди діяльності компаній у зв’язку з запланованим в 2010 р первинним розміщенням акцій американського мережевого магазину Toys R Us. Штрафи невеликі в масштабі більше 100 млрд. доларів США, вже сплачених для врегулювання скандалів після кризи 2008 р, проте це як і раніше вкрай руйнівно позначається на даній галузі.
Приголомшує сам термін в сім років: всього через сім років після того, як ця галузь здійснила рекордний, на той момент, платіж для відновлення сильно заплямованої репутації, щоб, здавалося б, ухилитися від нових правил. Крім того, це був не поодинокий провал банку-шахрая. Серед 10 компаній, оштрафованих Finra, були багато з тих, хто підписав угоду 2003, і дев’ять з 10 провідних банків США з розміщення акцій в 2010 р. Це була всього одна угода, однак участь такої кількості провідних компаній, припускає, що галузь повернулася до старих трюків задовго до того, як це припускали виходячи з практичного досвіду регуляторів. Зараз посткризове регулювання переживає переломний момент. Банки скаржаться, що через жорсткість регулювання ринки капіталу грузнуть у бюрократичних конфліктах і не можуть забезпечувати капітал для реальної економіки. Їхні лобісти виділяють значні ресурси для юристів і регуляторів, і це може спонукати владу дати цьому деяке обгрунтування.
Однак короткий період, який потрібен інвестиційним банкам, щоб обійти угоду після розслідування Спітцера, не дозволяє в повній мірі зрозуміти, як складуться справи, скажімо, в 2020, коли банками будуть управляти нові обличчя, і спокуса обійти недавні правила може знову опинитися нездоланним. Це поставило б норми, введені після 2008, під загрозу. Замість того щоб заспокоїтися, регуляторам слід було б і далі приділяти особливу увагу інвестиційним банкам і їх бізнес-моделями. У разі пом’якшення інвестиційні банки можуть стверджувати, що 2010 р – це не 2014, і що в підсумку після скандалів зі ставкою Libor і валютою повідомлення дійшло до адресата. Але все це ми чули і у винному відділі. Тому, подібно алкоголіку, що кається, банкам потрібно сказати правду і визнати: «Я – інвестиційний банк, і я ніколи не вилікуюсь. Врятуйте мене від самого себе».
За матеріалами The Economist
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас