Банкам дали право "без церемоній" відбирати заставні авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам дали право "без церемоній" відбирати заставні авто

Кредит&Депозит
6402
Купівля заставних машин за заниженими цінами стала більш ризиковим заходом. Розглядаючи справу №6-168цс14, Верховний суд ухвалив, що банк може претендувати на це майно навіть після його продажу третій особі.
«Причому, продажі з дотриманням всіх правил і процедур на відкритому аукціоні після стягнення банком застави, і навіть у разі банкрутства боржника. Людина, що купила рухоме майно, яке колись було в заставі за кредитом і продавалося банком для погашення боргів, може потрапити в пастку. Оскільки новим рішенням ВСУ залишив за фінустановою право оскаржити цей продаж, наприклад, якщо банк вирішить, що він відбувся за невигідною ціною. І виручених грошей не вистачає на покриття не тільки боргу, але і пені зі штрафами. Сьогодні ви щасливий покупець нового авто, а завтра банк відбирає його у вас: і вам ще доведеться побігати по судах, щоб повернути гроші, викладені за заставу », – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Зазвичай люди полюють за заставними машинами з однієї причини – через привабливу вартість. «Заставне майно приблизно на 30-40% дешевше, ніж аналогічне «Не заставне». Але без «сюрпризів» у вигляді пені та інфляційних донарахувань, новий покупець «купує» ще й чужий борг. Купівля застави завжди є досить ризикованою операцією. Оскільки більшість банків виставляють на публічні торги майно, відностно якого ще ведеться суперечка, результат якої може бути негативним для сумлінного покупця», – розповіла старший юрист ЮФ «Можаєв і Партнери» Дарія Давидова.
Юристи не можуть дати універсальної поради бажаючим задешево прикупити машину або інше рухоме майно. Рекомендують лише загальні запобіжні заходи – наприклад, стежити за тим, щоб за заставою не стояв величезний борг. «Необхідно співвідносити залишок по кредиту і реальну вартість предмета застави», – порадив нам адвокат, директор компанії Investment Service Ukraine Іван Герасименко. В ідеалі, щоб ціна того ж авто на 30-50% перевищувала суму боргу позичальника.
З одного боку експерти визнають, що навіть у разі публічних аукціонів з продажу заставного майна нерідко відбуваються зловживання, і, щоб догодити покупцю спеціально занижується вартість авто. Але в той же час гарантує різкий спад їх продажів, якщо банки дійсно почнуть масово відсуджувати покупки заставних машин.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас