Ситуація з кредитами в наступному році буде вкрай проблематичною - з українського ринку будуть іти банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація з кредитами в наступному році буде вкрай проблематичною - з українського ринку будуть іти банки

Кредит&Депозит
3892
Збільшення в Україні частки проблемних кредитів до 55% буде важким тягарем для вітчизняної економіки. Таку думку висловив економіст Владислав Старинець.
«Ситуація з кредитами в наступному році буде вкрай проблематичною. З українського ринку будуть іти банки. Ця проблема існувала давно, але маскувалася. Кредити продавали всяким посередницьким структурам. На десятки мільярдів гривень зараз лежить рішень в судах», – сказав Старинець.
За його словами, основна проблема полягає в лазівках, що є у вітчизняному законодавстві.
«І люди користуються цими лазівками, починаючи від прописки дітей і закінчуючи перебудовою приміщень і липовими заборгованостями. Завдяки цьому недобросовісні люди не платили кредити. І таких кредитів, які декларують офіційно, більше 20%», – відповів він.
Збільшення частки таких кредитів до 55%, на думку економіста, буде важким тягарем для економіки.
«Це буде складно і для країни в цілому, адже виплачувати депозити доведеться Фонду гарантування вкладів. Це призведе до того, що гарантована сума зменшиться з 200 тис. грн до 150 тисяч. І піде ланцюгова реакція. Moody’s, навіть не володіючи повністю нашою ситуацією в економіці і розумінням принципів роботи судової влади, робить абсолютно правильні висновки», – вважає Старинець.
Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Moody’s опублікувало своє дослідження, в якому, серед іншого, прогнозується істотне зростання «проблемних» кредитів в Україні в наступному році. «Ми очікуємо, що загальний обсяг проблемних кредитів збільшиться до приблизно 55% валових кредитів в 2015 році (з 35% в 2013 році), в тому числі на 25% – за рахунок реструктуризації і на 30% – за рахунок непрацюючих кредитів», – йдеться в документі.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас