Українців активніше наймають на знижені зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців активніше наймають на знижені зарплати

Особисті фінанси
6217
Кількість вакансій і резюме за 11 місяців цього року зросла на 17% і 14%, відповідно в порівнянні з торішніми показниками, розповіла контент-експерт компанії rabota.ua Тетяна Пашкіна.
Найактивнішими регіонами в листопаді стали західні області – Чернігівська, Івано-Франківська та Хмельницька. У теж час, кількість вакансій найбільше скоротилося у Волинській, Тернопільській, Чернівецькій, Житомирській і, звичайно ж, у Донецькій та Херсонській областях.
При цьому, найбільш затребуваними в минулому місяці виявилися фахівці в наступних сферах: культура, шоу-бізнес, спорт-краса, медіа, видавнича справа та лідер зі зростання – HR-сфера.
Банки шукають кризових менеджерів
Одними з найбільш затребуваних фахівців у листопаді виявилися банківські працівники і страховики (+ 10-15% вакансій), які до недавнього часу нещадно скорочували свій персонал.
«Зараз в першу чергу затребувані всякого роду кризові менеджери. Краще з досвідом. Ті, хто знає, що робити і як компанія себе повинна вести в сьогоднішніх непростих умовах », – пояснив ситуацію заступник голови правління банку «Фінанси та Кредит» Ігор Львов. За його словами, також затребувані грамотні топ-менеджери, які тимчасово без роботи через ситуацію на Сході України і Криму. «У них набагато менше вимоги до роботодавця і до зарплати зокрема», – пояснив Ігор Львов. При наймі такого працівника у банку є всі шанси заощадити на окладі такого співробітника до 25%.
Також фінансисти активно набирають касирів і менеджерів. Найчастіше, це молодь без досвіду роботи, але теж з невисокими запитами. «Найчастіше, це для них перше місце роботи. І влаштовуються вони на низькі зарплати в першу чергу для набору досвіду», – говорить Тетяна Пашкіна.
Відходом з ринку через кризу своїх конкурентів користуються і страхові компанії, які охоче приймають розумних працівників. «Здобувачі погоджуються на нижчі зарплати, ніж їх попередники на тих же посадах», – зазначила директор асоціації «Страховий бізнес» Людмила Білошицька. Але СК більше цікавлять продавці полісів, а не управлінці.
Зарплати падають
В цілому на ринку праці намітився новий тренд: звільняючи когось із своїх співробітників, роботодавці беруть на вакансію, що звільнилася новачка вже на меншу зарплату.
«При підборі нових співробітників деякі роботодавці занижують планку заробітних плат, щоб і заощадити на операційних витратах зараз, і мати певний запас у бюджеті зарплати на майбутнє. Не варто виключати і недобросовісних роботодавців, які прагнуть мінімізувати витрати будь-якою ціною, у тому числі за рахунок зарплат співробітників », – зазначає Тетяна Пашкіна.
Зниження середніх латок по вакансіях було модно у всіх сферах. Якщо влітку ще з’являлися вакансії окладом в 5-6 тис. грн. на місяць, то зараз за цю ж роботу готові платити тільки 3-4 тис. грн. «Наприклад, в Києві середня зарплата за півроку знизилася на 500 грн і зараз складає 4,5 тис. грн.», – Сказав керівник дослідницького центру hh.ua Уляна Маслова.
Програмісти традиційно в ціні
Навіть для досить високооплачуваних вакансії зарплати суттєво зменшилися: подекуди майже вдвічі. Максимальні ставки традиційно пропонують програмістам і керівним працівникам.
У регіонах, порівняно зі столицею, пропонують менше вакансій програмістам, зате більше привабливих посад для керівників і фахівців з продажу.
Зате серед найбільш високооплачуваних співробітників більше немає кваліфікованих виробничих фахівців: технологів, інженерів, керівників цехів, що було нормою в аналогічний період минулого року. Пов’язано це з тим, що більшість виробництв зараз закривається або попросту простоює.
Платять менше, але частіше
Більшість компаній виплачує своїм співробітникам зарплату з прив’язкою до фіксованого курсу долара (поки що не вище 10 грн) і не індексує підвищення.
«Виплачувати зарплату по актуальному курсу долара сьогодні мало хто може собі дозволити. Рідкісним винятком можуть бути великі міжнародні компанії, фармацевти і телекомунікаційні компанії», – сказала нам Уляна Маслова.
Але є і плюс – такі заходи допомагають 70% роботодавцям виплачувати зарплату вчасно або без істотних затримок.
До весни активізуються
За словами експертів, у грудні-січні вакансій знову зменшиться. «Це сезонний фактор, пов’язаний з новорічними святами», – зазначила Тетяна Пашкіна. Відновлення ділової активності чекають вже з лютого-березня 2015.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас