В Україні вперше створять перехідний банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вперше створять перехідний банк

Кредит&Депозит
1986
Терра Банк стане першим неплатоспроможним банком, який Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) буде рятувати за допомогою створення так званої перехідної фінустанови, повідомило «Капіталу» обізнане анонімне джерело. Цю інформацію підтверджує і заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Кияк, який минулого тижня повідомив журналістам, що «по одному з банків уже на 95% завершено створення перехідної фінустанови».
Перехід ходу
Перехідний банк створюється самим фондом, який передає в цю фінструктуру частину або всі пасиви і активи неплатоспроможної фінустанови. Статутний фонд такого банку наповнюється ФГВФО. Перехідний банк на етапі створення звільняється від сплати будь-яких платежів – податків, зборів, держмита.
За інформацією «Капіталу», одним з ідеологів передачі частини активів і пасивів Терра Банку перехідній фінустанові є перший заступник голови правління Укргазбанку Кирило Шевченко, екс-співвласник Терра Банку. Але сам Шевченко свою ідеологічну участь виданню не підтвердив: «Я не можу сказати свою думку щодо якогось конкретного банку. Але якщо у фонду вперше вийде вивести якусь установу шляхом створення перехідного банку, буду тільки радий за ФГВФО».
У пошуках виходу
Експерти позитивно оцінюють перспективу виведення Терра Банку з ринку шляхом створення перехідного банку. «Оскільки інвестор повинен розробити програму приведення банку у відповідність нормативам НБУ в чітко фіксовані терміни або приєднати його до вже діючого банку, вкладники такої фінструктури мають реальну можливість отримати свої заощадження в повному обсязі, а не тільки в межах 200 тис. грн, гарантованих ФГВФО. Позичальники неплатоспроможного банку в більшості своїй продовжать співпрацю з банком-наступником », – пояснює начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Rating Анна Апостолова.
Для ФГВФО створення перехідного банку також вигідно, адже фонд зможе відшкодувати за рахунок продажу акцій перехідного банку частину коштів, спрямованих на виконання зобов’язань перед вкладниками. За даними фонду, всього в який вирушає на «перехід» банку знаходиться гарантованих депозитів на 1,4 млрд грн.
«Якщо говорити про мінуси, то слід згадати, що в першу чергу враховуються інтереси вкладників-фізосіб. Отже, деякі з клієнтів-юросіб все таки можуть втратити частину вкладених коштів. Крім того, відсутність досвіду в реалізації подібної процедури може стати причиною виникнення різного роду нестиковок і розбіжностей, викликаних недостатньою напрацьованністю процесу », – зазначає Апостолова.
Перехідний банк повинен бути проданий інвесторові не пізніше ніж через три місяці після створення. В іншому випадку він буде ліквідований. Хто стане благонабувачем перехідної фінустанови і чи є на цей рахунок якісь попередні домовленості, у ФГВФО «Капіталу» не сказали.
За непідтвердженою інформацією, на покупку перехідного банку може претендувати Вадим Копилов, який у різні роки встиг попрацювати заступником міністра палива та енергетики України, головою правління НАК «Нафтогаз України», заступник голови ДПАУ, заступником і першим заступником міністра фінансів України, виконуючим обов’язки міністра економічного розвитку і торгівлі України. На прохання «Капіталу» підтвердити або спростувати інформацію щодо перспектив набуття фінустанови Копилов відповів коротко: «Хлопці, вам що – робити більше нічого?» Втім, не варто виключати, що покупцем (через треті особи) виявиться хтось з попередніх власників банку, між якими раніше розгорівся корпоративний конфлікт, який і став однією з основних причин введення в банк тимчасової адміністрації.
Корпоративне протистояння
Як раніше писав «Капітал», конфлікт виник між Кирилом Шевченком і Сергієм Клименком. Навесні Клименко, бенефіціар «Української стратегічної групи», заявив, що в кінці минулого року купив Терра Банк у Руслана Циплакова, власника фінансово-промислової групи «Метал Юніон». На початку квітня в банк повернувся Кирило Шевченко, який у 2010 2012 рр. володів акціями фінустанови, а в 2010 р займав пост голови правління. У квітні 2014 р він був призначений президентом Терра Банку. За інформацією одного з інвестбанкірів, який побажав зберегти анонімність, Шевченко увійшов у фінустанову в якості партнера і брав активну участь в управлінні. З його приходом вплив на діяльність банку з боку Клименка зменшився. Можливо, саме по він не став втілювати в життя анонсовані в березні плани щодо докапіталізації фінустанови на 250 млн грн.
На початку серпня в ЗМІ з’явилася інформація, що в липні з банку вивели 300 млн грн, а також про те, що від виконання своїх обов’язків був відсторонений голова правління Олег Савощенко. Далі кадрові перестановки набули масового характеру. Савощенко на посаді був відновлений, але своїх постів позбулися перший заступник голови правління Терра Банку Ігор Шевченко і корпоративний секретар Юлія Облецова. Також рішенням наглядової ради банку були припинені повноваження Сергія Клименка та афілійованих з ним членів наглядової ради.
Марк Поллок
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас