У разі дефолту рівень життя українців впаде в 2-3 рази - економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У разі дефолту рівень життя українців впаде в 2-3 рази - економіст

Казна та Політика
12520
В Україні золотовалютні резерви обміліли до критичного рівня. Таку думку висловив економіст Владислав Старинець.
«Безумовно, обсяг золотовалютних резервів менше 10 млрд дол. – Це критично для України. Він не покриває навіть двох місяців імпорту», – сказав Старинець.
За його словами, до здрібніння резервів привели великі державні витрати, зокрема закупівля газу.
«Зараз скажу з сарказмом: зима цього року несподівано холодна. У зв’язку з цим виділили гроші на закупівлю газу. Закупівлі потрібно буде продовжувати і надалі. Ми у вкрай важкому стані. Економіка висить на волосині. Єдиний вихід – це сказати українцям правду про те, що відбувається. А далі, на жаль, йти на непопулярні заходи », – вважає економіст.
Старинець переконаний, що у разі відмови від скорочення витрат мінімум на 30% Україна чекає падіння рівня життя в 2-3 рази в результаті дефолту.
«Якщо Україна вийде на ринки, то буде позичати під 17% річних. Але ніхто не хоче на себе брати вантаж поганих новин і говорити правду. Всі намагаються піти від оголошення скорочення держвидатків. А ми переходимо до стагфляції, тобто до безробіття, неконтрольованого зростання курсу долара. Стоїть питання про термінове хірургічне втручання. Інакше ми дійдемо до стадії незворотних процесів, коли інвестори відмовляться від України назавжди і поставлять на нас хрест. Ми втратимо ринки збуту, на які не зможемо повернутися. А кредити ми можемо брати тільки ще рік-два », – зазначає він.
Нагадаємо, в НБУ повідомили: станом на 1 грудня 2014 золотовалютні резерви склали 9,966 млрд дол., і це на 20,82% (на 2,621 млрд дол.) менше, ніж станом на 1 листопада. Таким чином, золотовалютні резерви досягли 10-річного мінімуму. Всього ж з початку поточного року вони зменшилися на 10,450 млрд дол. (На 51,19%).
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас