Активи банківського сектора Великобританії досягнуть 950% ВВП до 2050 року - Банк Англії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи банківського сектора Великобританії досягнуть 950% ВВП до 2050 року - Банк Англії

Фондовий ринок
311
Обсяг банківського сектора Великобританії як відношення до обсягу ВВП є одним з найбільших у світі і з часом стане ще більшим, свідчить дослідження Банку Англії.
Активи місцевих та іноземних банків у Великобританії в 1975 році становили близько 100% ВВП країни. У 2013 році цей показник злетів до 450% ВВП, що майже в 5 разів перевищує аналогічний показник для США, досягнувши близько 5 трлн фунтів стерлінгів ($7,8 трлн).
Великий розмір банківського сектора Великобританії зумовлений давньою позицією Лондона як одного з найбільших у світі фінансових центрів.
Активи банківського сектора Великобританії продовжать збільшуватися на тлі глобального економічного підйому і до 2050 року досягнуть колосальних 950% ВВП, або близько 60 трлн фунтів, прогнозує Банк Англії.
Як показала фінансова криза, великий розмір банківського сектора не завжди є позитивним фактором, пише MarketWatch. Так, уряд Великобританії був змушений витратити мільярди фунтів на порятунок проблемних банків в 2008-2009 рр., і країна зіткнулася з глибокою рецесією, наслідки якої вона змогла подолати лише недавно.
Обсяг британського ВВП перевищив докризовий рівень лише в третьому кварталі 2013 року, тоді як в США це сталося ще в 2011 році.
Експерти розходяться в думках про те, чи є великий банківський сектор позитивним чи негативним фактором для економіки Великобританії, і прогнози збільшення його обсягу лише загострюють ці протиріччя, пише MarketWatch.
З одного боку, великі банки, офіси яких розташовані в діловому районі Лондона – Сіті, забезпечують значну податкову виручку британському бюджету і мільйони добре оплачуваних робочих місць. З іншого боку, цей сектор сприяє відтоку кваліфікованих співробітників з інших галузей і істотній розбіжності в доходах британців.
У дослідженні Банку Англії йдеться, що сам по собі розмір банківського сектора не є проблемою, якщо він є достатньо гнучким. Британські регулятори раніше зажадали від банків більше фінансувати свою діяльність за рахунок розміщення акцій і скоротити залежність від нестійкого ринку міжбанківського фінансування.
Крім цього, регулятори вживають заходів для вирішення проблеми банків, які є занадто великими і значущими, щоб можна було допустити їх крах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас