Кіпр почне стукати на українців податківцям США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр почне стукати на українців податківцям США

Світ
1106
На цьому тижні Республіка Кіпр підписала угоду про приєднання до американського режиму збору податкової інформації (FATCA, «Закон про дотримання податкових вимог по закордонних рахунках»). Закон зобов’язує розкривати інформацію про закордонні активи американських платників податків. Тобто кіпрські фінансові інституції будуть надавати відомості про свої рахунки своїм податковим органам, а ті в свою чергу – в податкову службу США. Незважаючи на те, що в цілому FATCA спрямований на боротьбу з ухиленням від сплати податків саме американськими платниками, у яких є рахунки за кордоном, цей факт матиме наслідки і для всіх інших осіб (зокрема українських), які не є податковими резидентами Сполучених Штатів.
За словами старшого юриста МЮФ Baker & McKenzie Андрія Нікіфорова, насамперед під контроль податкової служби США потраплять операції американських компаній українських промислово-фінансових груп (їх «дочки» за океаном) з використанням банківських рахунків на Кіпрі. «Якщо клієнт відмовиться надати додаткову інформацію, яка допоможе фінустанові упевнитися в його податковій приналежності, то кіпрські фінансові інституції будуть вправі розглядати такий банківський рахунок як відкритий на ім’я податкового резидента Штатів, із застосуванням до нього відповідного податкового режиму», – сказав він «Вістям» .
Крім того, доведеться обережніше ставиться до відкриття спільних рахунків на Кіпрі. «Спільний рахунок, одним із власників якого є американський платник податків, для цілей FATCA буде розглядатися як рахунок, відкритий на ім’я податкового резидента США, незважаючи на наявність другого власника», – пояснив нам Нікіфоров.
Більш того, вважає керуючий партнер юридичної фірми «Лавринович і партнери» Максим Лавринович, якщо у американського уряду виникне бажання поширити свої податкові норми на яку-небудь українську компанію, то вони завжди можуть це зробити. Оскільки, всі доларові розрахунки, так чи інакше, проходять через Bank of New York Mellon, тобто через територію США.
«Таким чином, можна« зачепити »будь-якого торговця, який здійснює розрахунки в доларах.
Причому, включення «американської юрисдикції» може трапитися, завдяки чому завгодно, що юридично відноситься до Сполучених Штатів. Наприклад, використання американського мобільного номера телефону, як це було у відомому випадку з розслідуванням проти Дмитра Фірташа», – зазначив у розмові з «Вестями» Лавринович.
Які наслідки
Поки єдиним явним наслідком новацій стане підвищення вартості утримання компаній на острові. «Кіпрські фінансові установи повинні будуть запровадити додаткові інструменти ідентифікації клієнтів, що, швидше за все, вплине на збільшення їх витрат і, відповідно, вартості їх послуг, а також швидкість роботи», – спрогнозував Андрій Никифоров.
В Україні на початку грудня також активізувалася законотворча боротьба з Кіпрським офшором: вже зареєстровані відразу два законопроекти (№0001, і №0001-1) про денонсацію угод про уникнення подвійного оподаткування, які, на думку авторів, дозволяють безперешкодно виводити капітали українських компаній за кордон.
Але, на думку Максима Лавриновича, такий законопроект навіть не розглядатиметься. У першу чергу тому, що Кіпр – член ЄС і юридично не є офшором. «Податки там дійсно нижче, ніж в Україні, але вище, ніж у сусідній Болгарії. Зокрема, податок на прибуток на Кіпрі 12,5%, а в Болгарії трохи більше 10% », – пояснив він« Вістям »і зазначив, що з таким же успіхом можна назвати офшором Голландію чи кантон Цуг у Швейцарії. Крім того, на Кіпрі захист власності значно вище, ніж в Україні. «В Україні не рідкісні випадки, коли компанії змінюють своїх власників всупереч волі останніх», – пояснює юрист.
Більше того, юристи запевняють, що робота через Кіпр з одночасним скороченням експортних операцій через класичні офшори (Британські Віргінські о-ви, Сент-Вінсент і Гренадіни) зараз свідчить про те, що бізнес почав «відбілюватися», організовуючи проміжну компанію в хорошій юрисдикції.
«В очах більшості українців Кіпр досі має репутацію офшору, через який з України виводять гроші. Насправді це давно вже не так. І чинна конвенція не робить Кіпр податковим раєм», – запевнив Максим Лавринович. А для виведення грошей з країни існують інші методи, які залучають набагато менше уваги фіскальних органів. «Насправді гроші виводяться за кордон без їх фізичного руху через кордон, у тому числі на офшорні рахунки. І офіційна статистика це не може враховувати», – говорить Лавринович.
Найвідоміший із способів – це коли компанія звертається до посередника, у якого за кордоном є гроші на рахунку і перераховує кошти в Україну на його рахунок, а з закордонного рахунку посередника гроші йдуть в офшор (за вирахуванням комісії посередника, як правило, це 5% ).
На гроші, які залишилися у посередника на рахунку всередині країни також буде попит від тих, хто хоче завести в країну готівку з-за кордону. Саме з такими схемами бореться весь світ, в тому числі і США, але юридично до них дуже складно важко підкопатися.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас