ЄС наступного тижня може схвалити додаткову фінансову допомогу Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС наступного тижня може схвалити додаткову фінансову допомогу Україні

Кредит&Депозит
624
Міністри фінансів держав Європейського Союзу мають намір у наступний вівторок, 9 грудня, провести спеціальну зустріч з питань надання фінансової допомоги Україні – на додаток до вже затвердженого пакету допомоги в 1,6 млрд євро, повідомляє The Wall Street Journal.
«Зустріч ініційована Німеччиною, яка в 2015 році головуватиме у Великій сімці. Міністри оцінять фінансовий стан України та приймуть рішення про те, які кошти і на яких умовах можуть бути надані», – повідомляє видання з посиланням на європейських дипломатів.
При цьому The Wall Street Journal нагадав, що вже в найближчі дні Україну очікує транш від ЄС в обсязі близько 500 млн євро в рамках виконання чинного пакета фінансової допомоги.
«Для розрахунку за своїми зобов’язаннями в 2015 році Україна вже запросила близько 2 млрд євро допомоги, проте європейські офіційні особи назвали цю суму «занадто великою». У свою чергу, ряд представників ЄС і МВФ порахували, що Україна для покриття всіх зобов’язань буде потрібно за самими грубими оцінками не менше 15 млрд дол. На період до кінця першого кварталу 2016 року », – підкреслили в The Wall Street Journal.
У той же час, за даними видання, оцінка в 15 млрд дол. не є остаточною і може змінитися за підсумками переговорів місії ключового кредитора України – Міжнародного валютного фонду з новим урядом, призначеним 2 грудня, і в зв’язку з оцінкою економічної ситуації. «Україні потрібно вжити ряд термінових заходів зі стабілізації фінансової ситуації в умовах, коли гривня втратила більше 40% своєї вартості, резерви впали до мінімального значення в 12,6 млрд дол. І загальне падіння економіки складе не менше 7%, – підкреслює видання. – Крім того, стурбованість додає і той факт, що вже надана допомога не дала якихось істотних результатів. І тому європейські фінансисти, все ще зберігають віру в Україну, будуть обумовлювати певні умови, на яких країна зможе отримати нові позики і гранти ».
Як повідомлялося, в квітні поточного року Україна затвердила і підписала програми співпраці з ключовими кредиторами країни – Світовим банком і Міжнародним валютним фондом. Дворічна програма кредитування економіки України з боку МВФ припускає виділення 17 млрд дол., з яких 4,5 млрд дол. Україна вже отримала. По лінії Світового банку Україна отримала 2,5 млрд дол. із загальної суми фінансової допомоги, узгодженої на 2014 рік в обсязі 3,5 млрд дол.
Крім того, в квітні поточного року Євросоюз задекларував готовність збільшити розмір допомоги для України з раніше затверджених 610 млн євро на 1 млрд євро – до 1,6 млрд євро. Всього пакет допомоги Україні від ЄС припускав 11 млрд євро: 1,6 млрд – кредити, 1,4 млрд – гранти, 5 млрд євро – від Європейського банку реконструкції та розвитку і 3 млрд євро – від Європейського інвестиційного банку.
В цілому Україна в 2014 році отримала 9 млрд дол. Зовнішньої фінансової допомоги в рамках відновлення співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, при цьому виплатила боргових платежів на суму 14 млрд дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас