Банки випустили рекордну кількість акцій, але їх ніхто не купує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки випустили рекордну кількість акцій, але їх ніхто не купує

Фондовий ринок
1076
У жовтні Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) зафіксувала рекордний випуск акцій – на 108 млрд грн. Це в 60 разів більше, ніж місяцем раніше. «У січні-жовтні комісія зареєструвала 126 випусків акцій на 119, 43 млрд грн без урахування АР Крим та Севастополя, – повідомила директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алла Папаіка. – Це майже в три з половиною рази більше порівняно з аналогічним показником 2013».
Повний вперед
Найбільше акцій випустили фінустанови. Сьогодні в банківській системі гостро стоїть питання збільшення статутного капіталу. Найбільша кількість паперів для докапіталізації випустили Дельта Банк, Укрсоцбанк, Український інноваційний банк, «Національний кредит», «Кредит Дніпро», Прайм-Банк, банк «Альянс», БМ Банк, Платинум Банк, Піреус Банк МКБ, Діамантбанк, ПриватБанк, банк «фінансова ініціатива », Укрексімбанк, ВТБ банк, банк «Контракт» і Ощадбанк, повідомляє НКЦПФР.
«Зростання обсягів емісії пов’язано з необхідністю збільшити статутний капітал, щоб привести в норму показник достатності регулятивного капіталу, – говорить начальник аналітичного відділу компанії «АРТ Капітал» Ігор Путілін. – У зв’язку з девальвацією гривні банки збільшили відрахування в резерви, що призвело до збитків і зниження їх капіталу ». Наприклад, достатність регулятивного капіталу Дельта Банку на 1 жовтня впала до 10% при необхідному мінімумі 10%. В Укрсоцбанку цей показник влітку опускався до 11%.
Крім найбільших фінустанов, яким, за словами голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої, необхідно завершити процес докапіталізації до 1 січня 2015 року, активно випускали акції і фінустанови з групи середніх і дрібних. «Незважаючи на те що НБУ не встановив для невеликих банків терміни докапіталізації, зараз проводиться детальний аналіз їх діяльності. Вкладники забирали свої гроші і з дрібних банків, із за чого фінструктури відчувають дефіцит ліквідності », – розповіла начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Rating Анна Апостолова.
Банки випустили рекордну кількість акцій, але їх ніхто не купує
Внаслідок зростання числа банків, визнаних неплатоспроможними, більшість великих банків закрило міжбанківські ліміти на контрагентів з третьої і четвертої груп, обмеживши тим самим для них доступ до міжбанку як джерела залучення ліквідних коштів. Але якщо найбільші і великі банки ще можуть перекрити дефіцит ліквідності, отримавши рефінансування від НБУ, то дрібні – ні. У регулятора відкриті кредитні ліміти тільки на 88 банків. «Отримати кошти рефінансування від Нацбанку невеликим фінустановам також вельми проблематично, основний акцент регулятора спрямований на надання підтримки банкам, що мають значну частку на ринку. Не маючи можливості замістити відтік ресурсу на міжбанку за рахунок коштів рефінансування, невеликим банкам доводиться звертатися за фінансовою підтримкою до власників », – пояснила Апостолова.
Порятунок потопаючих
Наприклад, банк «Національний кредит», згідно з даними сайту Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, випустив акції на 244 млн грн. При цьому у Нацбанку закритий кредитний ліміт на цю фінустанову. У НБУ аргументували це браком грошей на коррахунку, де має бути мінімум 100 млн грн, розповідав раніше у своєму блозі голова наглядової ради банку «Національний кредит» Андрій Оністрат. Отримати рефінансування банк не може ще й тому, що не хоче купувати ОВДП. А в автоматичному режимі НБУ дає рефінансування виключно під держпапери. Хоча «Національний кредит» і випустив акції на 244 млн грн, продати вдалося всього на 36 млн грн. В результаті статутний капітал банку «Національний кредит» виріс на 36 млн грн – до 208,3 млн грн, а показник адекватності регулятивного капіталу банку на 1 жовтня склав 13,45% при вимозі регулятора не менше 10%.
У 17 невеликих банків взагалі питання докапіталізації стоїть дуже гостро – їх статутний капітал менше необхідних 120 млн грн (див. Інфографіку). Наприклад, статутний капітал банку «Контракт» складає всього 86 млн грн. У вересні банк уже випустив акції на 128 млн грн, але поки їх ніхто не купив і статутний капітал фінустанови по колишньому менше необхідного мінімуму. При цьому показник достатності регулятивного капіталу банку на грані – 10,06% при мінімально необхідних 10%.
Додемісія допомагає не всім. Приміром, Прайм-Банк в травні випустив акції на 59 млн грн, але їх так ніхто і не встиг придбати. Вже на початку жовтня Фонд гарантування вкладів фізосіб ввів у банк тимчасову адміністрацію. Регулятор звинуватив фінустанову у відмиванні грошей.
Незважаючи на значне збільшення обсягів емісії акцій банками з метою поліпшення свого фінансового стану, приватні власники не завжди мають вільні кошти для цього. «Сумною ілюстрацією браку коштів для докапіталізації є історія з неплатоспроможністю ВіЕйБі Банку, – нагадав керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін. – У банк увійшла тимчасова адміністрація 21 листопада, через три дні після того, як його власник так і не провів збори акціонерів, призначені на 17 листопада, на порядку якого стояло питання про збільшення статутного фонду банку на 7 млрд грн».
Марк Поллок
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас