У світі середній обсяг хабарів компаній склав третину прибутку з операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У світі середній обсяг хабарів компаній склав третину прибутку з операцій

Кримінал
335
Більшість випадків хабарництва у зовнішньоекономічній діяльності припадає на розвинені країни і відбувається з відома керівництва компаній, 57% випадків з лютого 1999 року по червень 2014 стосувалися держзакупівель, три чверті всіх таких операцій проходили через посередників, говориться в доповіді Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР ).
Доповідь про практику застосування законодавства з боротьби з хабарництвом в країнах, де заборонений підкуп іноземних чиновників, публікується ОЕСР вперше, хоча інші організації раніше розглядали це питання. ОЕСР вивчила 427 справ, з яких 263 були порушені проти фізичних осіб, а 164 – проти організацій. Всі вони так чи інакше стосувалися громадян і компаній 41 країни, що підписала конвенцію ОЕСР про боротьбу з хабарництвом, що вступила в силу в 1999 році.
Середня сума хабара у цих справах становила 10,9% від вартості угоди і 34,5% від прибутку компанії за нею – $13,8 млн. Однак ОЕСР відзначає, що з урахуванням заплутаності справ і скритності учасників “немає ніяких сумнівів в тому, що це лише верхівка айсберга”.
“Більшість хабарів на міжнародному рівні виплачується великими компаніями, зазвичай про це відомо найвищому керівництву”, – йдеться в доповіді.
За даними ОЕСР, компанії найчастіше дають хабарі, щоб виграти тендер або іншим чином зав’язати стосунки з держкорпораціями.
Майже дві третини випадків стосувалися чотирьох галузей: добувної (19%), будівельної (15%), транспортної та складської (15%), а також інформаційно-комунікаційної (10%). Більше чверті хабарів були обіцяні або передані співробітникам держкомпаній, 11% – митникам. Глави держав і міністри отримували хабарі в 5% випадків, але ці 5% становлять 11% загальної суми.
Керівники різного рівня виплачували або санкціонували хабар в 41% розглянутих справ, а в 12% рішення приймалося на рівні CEO.
“Корупція підриває ріст і розвиток. Корупціонерів потрібно піддати правосуддю”, – заявив генсек ОЕСР Анхель Гурріа.
Судять довго
У середньому судовий розгляд справи про хабарництво зараз займає сім років, проте найтриваліше з них затягнулося на 15 років. До тюремного ув’язнення за хабарництво у зовнішньоекономічній діяльності засуджені 80 осіб, на фізособи і компанії накладено понад 260 штрафів.
Примітно, що розслідування третини розглянутих справ ініціювали самі учасники.
Пік правоохоронних дій у справах про хабарництво припав на 2011 рік, коли було закрито 78 справ, у 2012 році спостерігалося істотне зниження, а в 2013 році показник залишився практично незмінним.
Найбільшу активність у переслідуванні хабарників і хабародавців проявили США, що розкрили 128 таких злочинів за 15 років. Німеччина займає друге місце з 26 незалежними випадками, далі йде Південна Корея – 11, Італія, Швейцарія і Великобританія – по 6.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас