Кіпр може перестати бути офшором для українських компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр може перестати бути офшором для українських компаній

Казна та Політика
1902
До Верховної Ради України внесено проект закону про денонсацію угоди між урядом колишнього Радянського Союзу і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна від 29 жовтня 1982
Законопроект під №0001 внесений до парламенту в понеділок. Ініціаторами законопроекту є лідер фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко, а також члени цієї фракції в парламенті VIII скликання Олександр Абдуллін, Олександра Кужель, Ігор Луценко, Борис Тарасюк, Сергій Соболєв, Дмитро Шлемко, Сергій Євтушка та Ігор Жданов.
Як повідомлялося, 5 липня 2013 Верховна Рада прийняла закон про ратифікацію конвенції між урядами України та Кіпру про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням від сплати податків на доходи.
Згідно ратифікованої конвенції, дивіденди, які сплачуються компанією-резидентом договірної держави резиденту другої договірної держави, можуть оподатковуватись у цій державі.
Однак, такі дивіденди можуть також оподатковуватись у договірній державі, резидентом якої є компанія, що платить дивіденди. Але у випадку, якщо особа – фактичний власник дивідендів – є резидентом іншої договірної держави, податок, що стягується таким чином, не повинен перевищувати 5% від загальної суми дивідендів, якщо фактичний власник володіє не менш, ніж 20% капіталу компанії, що сплачує дивіденди, або інвестував в придбання акції або інших прав компанії еквівалент не менше EUR 100 тис. Також податок не може перевищувати 15% від загальної суми дивідендів у всіх інших випадках.
Крім того, Конвенція передбачає, що проценти, що виникають в Договірній Державі і сплачуються резиденту іншої держави, можуть оподатковуватись у цій державі, якщо такий резидент є особою і фактичним власником цих процентів. У той же час, ці відсотки можуть оподатковуватися у договірній державі, в якій вони виникають, і відповідно до законодавства цієї держави. Але якщо особа – фактичний власник процентів – є резидентом іншої держави, податок, що стягується таким чином, не повинен перевищувати 2% від загальної суми процентів.
Крім того, Конвенція передбачає оподаткування роялті, що виникають у договірній державі. Згідно з документом, роялті можуть оподатковуватися у договірній державі, в якій вони виникають, і відповідно до законодавства цієї держави. Однак, якщо фактичний власник роялті є резидентом іншої договірної держави, податок, що стягується таким чином, не повинен перевищувати 10% від загальної суми всіх платежів.
У разі сплати роялті за авторські права, на наукові твори, патенти, торгові марки, таємні формули, процеси або інформацію, що стосуються промислового, комерційного або наукового досвіду, податок, який і стягується таким чином, не повинен перевищувати 5% від загальної суми роялті.
У липні 2013 року уряд ратифікувала нову конвенцію про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром, положення якої щодо податків і зборів почнуть застосовуватися з 1 січня, наступного за роком набуття нею чинності, тобто ратифікацію конвенції в обох країнах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас