Нафта може подешевшати нижче $40 за барель - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта може подешевшати нижче $40 за барель - експерти

Енергетика
6001
Падіння цін на нафту, яке виявилося найзначнішим з часів фінансової кризи 2008 року, може поглибитися; експерти не виключають, що нафта буде коштує менше $40 за барель, і світ побачить повторення тих подій, які 30 років тому привели до дефолту Мексики і поклали край Радянському Союзу.
Як пише агентство Bloomberg, в таких умовах нафтова виручка не зможе забезпечити захист Росії, яка є найбільшим світовим виробником нафти, від санкцій ЄС і США. Іран, проти якого також введені міжнародні санкції, буде змушений урізати субсидії, які раніше хоча б частково захищали зростаюче населення країни від дій Заходу. У число тих, хто понесе максимальні збитки від подальшого обвалу цін на нафту, входять Нігерія, яка безуспішно бореться з ісламськими бойовиками, і Венесуела, економіка якої підірвана невдалими політичними рішеннями.
Рішення Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) не знижувати квоти на видобуток “є великим потрясінням для Каракаса, потрясінням для Тегерана і Абуджі”, упевнений віце-голова дослідницької компанії IHS і засновник Кембриджської асоціації енергетичних досліджень Деніел Йергин. За його словами, “сталося психологічне зрушення, ступінь невизначеності підвищиться”.
Нафтовиробників, які звиклі до нафти по $100 за барель, і не диверсифікували економіку або робили це занадто повільно. У разі тривалого збереження низьких цін їх – а слідом за ними і світ – чекає політична та соціальна катастрофа.
“Якщо влада не може дозволити собі витрати, щоб врятувати дітей від злиднів, ці діти повернуться на вулиці, і нас, ймовірно, чекають політичні потрясіння і перевороти. Більшості членів ОПЕК потрібні ціни істотно вище $100 за барель, щоб звести бюджети в нуль. Якщо вони почнуть скорочувати витрати, це може викликати проблеми “, – стверджує Пол Стівенс з британської Chatham House.
З початку року ціни на нафту впали більш ніж на третину, проте в теорії зниження може тривати до тих пір, поки ринкові котирування не стануть менше собівартості видобутку на існуючих свердловинах. За оцінками П.Стівенса, виробництво на ряді шельфових родовищ США залишиться беззбитковим і при $40 за барель і навіть менше. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вважає, що видобуток на родовищах Баккеновської формації – а саме її, на думку ряду експертів, прагнуть зупинити країни-учасниці ОПЕК – перестане бути рентабельним при $42 за барель.
При цьому, за даними МЕА, Кувейту, Катару і ОЕА для бездефіцитного бюджету досить приблизно $70 за барель, тоді як Ірану потрібно $136, Венесуелі та Нігерії – по $120, а РФ – $101 за барель.
“Росія виглядає особливо вразливою. Масштабне падіння цін на нафту в 1997-98 роках було одним з факторів тиску, які врешті-решт привели до російського дефолту в серпні 1998 року”, – заявив головний аналітик Danske Bank Аллан фон Мерен.
У ході торгів у понеділок Brent опускалася до $67,82 за барель, оновивши мінімум з травня 2010 року. До 9:50 МСК її ціна становила $68,47 за барель, на $2,4% менше, ніж у п’ятницю.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас