НБУ розповів про реальний обсяг емісії гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розповів про реальний обсяг емісії гривні

Казна та Політика
15124
НБУ повідомляє, що останнім часом у ЗМІ з’являється багато недостовірної інформації щодо обсягів емісії. “Наголошуємо, що Національний банк України щомісяця публікує інформацію щодо показників грошової бази, які відповідно, відображають обсяги емісії гривні”. Про це йдеться у повідомленні на його сторінці у Facebook. Наводимо його нижче.
“Інформацію розміщено на офіційному сайті НБУ у розділі Основні тенденції грошово-кредитного ринку. Обсяг монетарної бази, тобто грошей, які випущені Національним банком і знаходяться на даний час (на 27.11.2014) в обігу становить 330,5 млрд. грн. І це сума, сформована за більш ніж 20-річну історію існування України.
Процедура емісії грошей в Україні суворо регламентована. Вона відбувається виключно в безготівковій формі шляхом зарахування відповідної суми коштів на кореспондентські рахунки банків в Національному банку. І навпаки, коли гроші вилучаються з обігу, відповідна сума списується з цих рахунків. Готівкові гроші випускаються в обіг або вилучаються з обігу виключно в обмін на безготівкові. На загальний обсяг грошей в обігу операції перетворення безготівкових коштів в готівкові (і навпаки) не впливають.
Слід наголосити, що не увесь обсяг емітованих коштів в той або інший момент часу реально знаходиться в обігу. Частина емітованих коштів вилучається Національним банком через проведення мобілізаційних операцій в процесі регулювання грошово-кредитного ринку. Частина коштів акумулюється на рахунках Уряду в Національному банку України.
Обсяг коштів, який є реально доступним для обслуговування економічного обороту, знаходить своє відображення в показнику монетарної бази (базових грошей). Цей показник включає кошти в гривні, які знаходяться на кореспондентських рахунках банків в Національному банку України, а також готівкові кошти як в касах банків, так і в позабанківському обігу. Cтаном на 27 листопада 2014 року монетарна база з початку року зросла на 23,4 млрд. грн. або на 7,6%.
Показник приросту монетарної бази жорстко контролюється, зокрема в рамках зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом за програмою «Стенд-бай», а також Радою Національного банку в рамках виконання Основних засад грошово-кредитної політики.”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас