Що буде з цінами, зарплатами і тарифами в 2015 році: прогнози експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами, зарплатами і тарифами в 2015 році: прогнози експертів

Особисті фінанси
6874
2015 рік очікується набагато важчим для України, ніж 2014-й, що минає, прогнозують фахівці з макроекономіки. Основних причин дві: безперервна війна на Сході і те, що реформи, запропоновані коаліцією Ради, недостатні, щоб зупинити спад в економіці країни.
А це означає, що доходи держбюджету продовжать знижуватися і можуть не покрити навіть соціально захищені статті видатків (зарплати бюджетників, пенсії, допомоги). Про те, що чекає “маленького українця” в майбутньому році, “Сегодня” розповіли виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко і президент Украналітцентра Олександр Охріменко.
Тарифи: можуть вирости
За прогнозами експертів, ВВП продовжить в 2015 р знижуватися. Цього року його падіння склало 7% або 103 млрд грн, а за рік показник може дійти 10-13% або до 1,23 трлн грн. Дефіцит держбюджету-2015 обіцяють до 15% ВВП і він може скласти більше 180 млрд грн (цього року плановий дефіцит бюджету 63 млрд грн, реальний понад 100 млрд грн. – Авт.).
“Це поганий показник, обвал економіки Греції почався з дефіциту держбюджету в 15% ВВП, – говорить Устенко. – У короткостроковій перспективі жодна країна не може різко збільшити доходи бюджету, Україна – не виняток. Вихід один – різати витрати. Забудьте про обіцянки коаліції про збереження витрат на освіту, науку, медицину: їх з’їдять збільшені втричі витрати на оборону (50-60 млрд грн). Також неможливо стане дотувати ціни на газ і “комуналку” для населення “.
В результаті можливе зростання цін на ЖКП (до 1500 грн в місяць за 2-кімн. квартиру в опалювальний сезон). На думку Устенка, виплати субсидій продовжаться. Причому давати їх держава повинна тим, у кого видатки на “комуналку” перевищують 30% бюджету сім’ї (зараз 10%). Охріменко проти різкого зростання тарифів, оскільки це призведе до зростання боргів за ЖКП і хвилювань: “Підвищити тарифи на“комуналку“можна, але не в три-чотири рази, а на 30-40% як і обіцяв уряд”.
Виплати: замерзнуть
Нинішні прожиткові мінімуми – зарплата 1218 грн і пенсія 949 грн – ймовірно, залишаться, але у бюджетників можуть забрати всі надбавки, складові до 100% окладу. Однак діри в Пенсфонді (до 20 млрд грн), що дотуються зараз з казни, закрити буде складно, що може призвести до затримок з виплатами пенсій, або включення друкарського верстата. Останнє небезпечно зростанням інфляції. “Тому треба вже в 2015 р підвищити пенсійний вік до 62 років для всіх (зараз і чоловіки, і жінки – у 60 років. – Авт.)”, – говорить Устенко.
У Охріменка інший рецепт: “Слід негайно ввести використання особистих накопичувальних рахунків, які впливають на розмір пенсії. Це змусить працівників вимагати від господарів платити їм зарплату” по-білому “, а не в конвертах, що збільшить обсяг відрахувань до ПФ і дозволить видати пенсії нинішнім пенсіонерам. Також Кабміну треба посилити боротьбу з тіньовою економікою, в тому числі знизивши нарахування на зарплату “.
Нагадаємо: прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що 5% отриманих доходів держбюджету цього року (до 15 млрд грн) – це тіньові гроші. Також коаліція обіцяє до березня 2015 зменшити нарахування на зарплати з 32-34% до 18%, що повинно послужити стимулом для детінізації економіки.
Ціни: можуть зрости на 20%
Охріменко впевнений, що інфляція сповільниться з 25-27% за підсумками 2014 до 20%, але реальні доходи населення стануть менше на 15-20%, так як промвиробництво втратить ще 20% обсягів випуску продукції. Це може дати зростання безробіття (до 16%). Непрогнозованим залишається курс долара: експерти не виключають, що без реальних реформ у сфері бізнесу гривня девальвує до 24-25 грн / $, а при реформах – зміцниться до 12 грн / $. “Ніхто не буде фондувати країну, яка сама не хоче себе рятувати. Якщо ми не йдемо на непопулярні реформи – грошей нам ніхто не дасть”, – говорить Устенко.
Вихід: прибрати тиск на бізнес
На думку Охріменка, для відродження економіки потрібна одна, але радикальна реформа: гарантувати бізнесу недоторканність власності.
“Тоді в країну почнуть повертатися капітали, виведені в 2013-14 р в офшори, – говорить Охріменко. – У 2010 р було $6,7 млрд інвестицій, в 2011-му – $9 млрд, в 2012-му – $10 млрд, в 2013-му, коли почалася нестабільність – всього $3,5 млрд, в 2014-му – майже нуль. Треба заборонити навіть розмови про реприватизацію. У цьому випадку очікую в 2015 до $10 млрд прямих інвестицій, в країну хлине стільки валюти, що ні знатимемо, куди її дівати”.
Устенко також вважає, що головна реформа повинна стосуватися дерегуляції бізнесу (зменшення податків, перевірок, відсутність рейдерських захоплень), але прориву інвестицій в 2015 р не очікує, прогнозуючи максимум $ 1 млрд, решту в 2016 р і пізніше.
“Якщо зараз нічого не робити, то країна через півроку залишиться без грошей у держбюджеті. Тоді НБУ стане працювати“філією Мінфіну”, друкуючи порожні гривні, яких знадобиться близько 200-250 млрд грн. А це вже гіперінфляція. 2015 буде для України набагато важче, ніж 2014-й, але вірю, що країна переживе його через прийняття складних рішень – це зростання тарифів на “комуналку”, урізання надбавок та субсидій, підвищення пенсійного віку. Але вони будуть пом’якшені популярними заходами по дерегуляції бізнесу”, – упевнений Устенко .
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас