Не чекаючи строку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не чекаючи строку

Особисті фінанси
1042
У лайфовому страхуванні обсяг виплачених викупних сум перевищив обсяг страхових відшкодувань. І якщо в першій половині року зростання викупних сум пояснювався розірванням договорів в Криму, то тепер гроші «на життя» забирають застраховані на сході країни.
За січень-вересень компанії зі страхування життя виплатили клієнтам 315 млн грн. У Лізі страхових організацій України (ЛСОУ) підрахували, що з цієї суми 117, 4 млн грн припадає на страхові суми, а 197, 2 млн грн – на викупні суми, які клієнти отримували при достроковому розірванні договорів. «За дев’ять місяців було врегульовано понад 9 тис. Страхових випадків, середня виплата по яких склала 11,9 тис. грн, а максимальна – 1,76 млн грн», – розповів президент ЛСОУ Олександр Залєтов.
За даними ЛСОУ, лідерами з виплати страхових сум стали «МетЛайф», яка виплатила клієнтам 25,8 млн грн, «ТАС» – 24,9 млн грн і «АСКА-Життя» – 17,1 млн грн. Лідерами виплат викупних сум стали «МетЛайф» – 112, 4 млн грн, «ТАС» – 36 млн грн і «Уніка-Життя» – 8,2 млн грн.
За інформацією учасників ринку, велика частина виплачених страхових сум була одержана застрахованими при отриманні травм. «Це близько 43%. На смерть і дожиття доводиться ще по 21%. Близько 6% всіх виплат зроблено за програмою «Соціальний захист підприємств». Частина, що залишилася пов’язана з виплатами з інвалідності та з критичних захворювань», – перераховує генеральний директор СК« PZU Україна страхування життя» Збігнєв Шолига. У СК Aegon Life Ukraine на частку виплат по травматизму припадає понад 33%, 27% – виплати за смерті, 26% – по дожиттю.
Час недовіри
Тенденцію зростання викупних сум страховики вважають закономірною. «У першу чергу це пов’язано з економічною ситуацією в країні: всі ми стали біднішими у зв’язку з девальвацією гривні і, як наслідок, менш платоспроможними. Люди розривають свої договори страхування у зв’язку з тим, що не можуть продовжувати їх оплачувати», – пояснює член правління СК Aegon Life Ukraine Ніна Гузей.
Крім того, часто розривали договори корпоративні клієнти. «Це пов’язано з непростою ситуацією в оподаткуванні корпоративних договорів. Як результат, все більше підприємств змушені відмовлятися від продовження співпраці з накопичувального страхування життя. А так як договору, які діяли шість-сім років, мають досить високі викупні суми, то зростання цього показника закономірне», – вважає Збігнєв Шолига.
У «PZU Україна страхування життя» підрахували, що в порівнянні з аналогічним періодом 2013 викупні суми зросли на 2,6 млн грн і більш ніж в два рази в кількісному вираженні. «При цьому середній розмір викупної суми зменшився з 18 тис. грн до 13 тис. грн. Велика частина збільшення кількості викупних сум припадає на Крим, в якому з незалежних від нас обставин наша компанія вже втратила близько третини свого портфеля договорів накопичувального страхування життя», – говорить Збігнєв Шолига.
Обслуговувати діючі договори стало неможливо не тільки в Криму, але і на сході країни. «Люди, які втратили житло і роботу, забирають свої накопичені кошти у вигляді викупних сум, щоб забезпечувати свої поточні витрати», – уточнює Ніна Гузей. «Значна частина нашого портфеля сконцентрована в Маріуполі. І хоча саме місто не перебуває в зоні АТО, ці події впливають як на загальне становище в місті, так і на укладені договори страхування життя. Частина наших клієнтів переїхали в інші регіони або відправили туди свої сім’ї. З тих, хто залишився, багато втратили свій дохід або істотну його частину: багато підприємств міста скоротили або зовсім зупинили свою діяльність. У зв’язку з цим у пошуках джерел грошей клієнти готові розривати договори навіть з урахуванням втрати частини внесених коштів», – пояснили в СК «Іллічівська».
Втім, деякі учасники ринку пояснюють тенденцію негативною ситуацією в банківському секторі, адже інвестиції страховиків зараз захищені менше, ніж їх клієнти як фізособи. «Кількість проблемних банків постійно зростає. І серед тих, в які введена тимчасова адміністрація, вже не тільки «відмивні» установи, але й досить великі банки, в яких страхові компанії зберігали свої резерви. Зараз українці активно забирають депозити з банків, а адже довіра до банків завжди було вище, ніж до страховиків. Навіть мені, як представнику страховика, складно пояснити логіку тих, хто зараз укладає довгострокові договори страхування», – нарікає топ-менеджер однієї з СК.
FinMaidan
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас