ЄБРР виділить EUR1,5 млн для фінансування роботи офісу бізнес-омбудсмена в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР виділить EUR1,5 млн для фінансування роботи офісу бізнес-омбудсмена в Україні

Казна та Політика
141
Про готовність виділити фінансову допомогу для роботи офісу бізнес-омбудсмена повідомив глава регіонального представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Шевка Аджунер під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком.
“(…) Ш.Аджунер також повідомив про рішення виділити EUR1,5 млн на рік для фінансування офісу омбудсмена, який займатиметься питаннями бізнесу. Це питання необхідно законодавчо врегулювати і визначитися з кандидатурою”, – йдеться в повідомленні прес-служби президента України за підсумками зустрічі.
Як повідомлялося, уряд України та ЄБРР 12 травня 2014 р. підписали меморандум про взаєморозуміння для української антикорупційної ініціативи, що передбачає створення інституту бізнес-омбудсмена.
Передбачається, що бізнес-омбудсмен буде обиратися шляхом консенсусу між профільними бізнес-асоціаціями, що працюють в Україні, та урядом країни. Бізнес-омбудсмен матиме повноваження для публікації звітів.
Разом з тим сторони визнають, що інститут бізнес-омбудсмена не є правоохоронним органом, він не матиме повноважень для кримінальних розслідувань.
Згідно з документом, рішення будуть прийматися на основі консенсусу. Право голосу матимуть три рівні блоки: уряд України, міжнародні фінансові організації і бізнес-асоціації. У разі, якщо сторони не зможуть досягти консенсусу, питання буде вирішуватися шляхом голосування. При цьому для винесення рішення необхідно дві третини голосів за винятком випадків призначення омбудсмена. У цьому випадку рішення має бути одноголосним.
Інститут бізнес-омбудсмена складається з омбудсмена, двох депутатів і секретаріату. Омбудсмен і два депутати будуть призначатися групою сторін, діючи одноголосно. Звільнення омбудсмена або депутатів може здійснюватися тільки за підтримки, принаймні, двох третин голосів групи сторін (тобто два блоки). Омбудсмен, у свою чергу, призначає членів секретаріату.
“Бізнес-омбудсмен є незалежним від уряду та всіх інших зацікавлених сторін”, – зазначено в меморандумі.
Підписанти також зобов’язалися забезпечити належне фінансування інституту бізнес-омбудсмена, яке може включати грошову або натуральну форму внесків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас