Україні потрібно 3-5 років для того, щоб випускати власні вітчизняні вакцини - зізнання МОЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні потрібно 3-5 років для того, щоб випускати власні вітчизняні вакцини - зізнання МОЗ

Казна та Політика
137
Якщо медичні науковці, практикуючі лікарі та фармвиробники консолідують свої зусилля навколо виробництва українських вакцин, то досягти практичного результату і випустити вітчизняні вакцини можна буде реально не раніше ніж через 3-5 років. Про це розповів в.о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець.
Він зазначив, що сьогодні Україна не виробляє власних вакцин.
“На жаль, у нас практично немає підприємств, які б випускали вакцини, які входять до календаря наших щеплень. А ті, які є, вони привозять діючу речовину з-за кордону і тут їх, грубо кажучи, розфасовують”, – прокоментував він.
Втім, чиновник переконаний, що починати роботу з виробництва в Україні власних вакцин потрібно вже сьогодні. За його прогнозами, на це знадобиться від 3 до 5 років.
“Треба доручити Національній Академії медичних наук спільно з МОЗ, плюс залучити деяких виробників, і почати виготовляти свої вакцини. Тобто (для процесу – ред.) потрібні наука, практикуючі лікарі й виробники, які повинні бути зацікавлені … Це, звичайно, не одного дня робота, це на 3-5 років роботи, щоб ми могли випускати власні вакцини “, – зазначив Лазоришинець.
Він також нагадав, що сьогодні 40-60% вакцин, які є в календарі щеплень, Україна змушена закуповувати у Росії.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, у МОЗ запевнили, що до 15 грудня в медустанови поставлять більшість вакцин.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас