Великобританія зробить ставку на сланцевий газ - і створить на базі доходів від його видобутку великий Держфонд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великобританія зробить ставку на сланцевий газ - і створить на базі доходів від його видобутку великий Держфонд

Енергетика
328
Великобританія планує створити державний фонд, який формуватиметься за рахунок доходів від продажу сланцевого газу.
Відповідні поправки до інфраструктурного законопроекту уряду, що припускає полегшення видобутку сланцевого газу методом фрекінгу (гідравлічний розрив пласта), запропонував депутат верхньої палати британського Парламенту від Консервативної партії лорд Робін Ходжсон.
За словами міністра енергетики та з проблем зміни клімату Едварда Дейві, якого цитує газета The Guardian, фонд буде заснований після початку комерційного видобутку сланцевого газу. “Це частина більш масштабної стратегії нинішнього уряду по зміцненню надійності енергопостачань економічним способом для майбутніх поколінь”, – заявив він.
Створення суверенного фонду, який акумулює доходи від видобутку сланцевого газу, було б гарною гарантією того, що ці кошти “не розійдуться на щоденні витрати”, заявляв глава міністерства фінансів Джордж Осборн на початку листопада в інтерв’ю BBC Radio4. Очікується, що він розкриє деталі ініціативи в посланні Парламенту 3 грудня.
Видобуток в Північному морі скорочується, через що Великобританія в середині 2000-х років знову стала нетто-імпортером нафти і газу. Це змушує владу країни робити ставку на сланцевий газ, видобуток якого, за їхніми оцінками, може створити близько 64,5 тис. робочих місць. Родовища, на яких планується вести видобуток, розташовані на півночі країни. Тут зосереджено близько $40 трлн кубічних метрів газу, за даними Британської геологічної служби.
На тлі протиріч, які виникають в Європі у зв’язку з екологічною стороною видобутку методом фрекінгу, створення держфонду може здатися занадто поспішним кроком. Однак Р.Ходжсон вважає, що нинішні запаси невідновлюваних природних ресурсів повинні приносити користь і в майбутньому.
“Ми повинні залишити частину прибутку для майбутніх поколінь”, – заявив він в інтерв’ю Deutsche Welle.
Згідно із запропонованими їм поправкам, в фонд щорічно має спрямовуватися 50% виручки від продажу сланцевого газу. При цьому за рік влада може витратити не більше 4% його обсягу.
В Європі видобуток газу зі сланців методом фрекінгу викликає багато суперечок у зв’язку з побоюваннями екологів, що використання цього методу призведе до забруднення ґрунтових вод.
Ряд критиків фрекінгу стверджує, що видобуток не почнеться не раніше 2020 року. Крім того, “малоймовірно, що її масштаби будуть досить великі, щоб помітно знизити залежність Великобританії від імпорту й істотно вплинути на ціни на газ в країні”, йдеться в доповіді британського Центру енергетичних досліджень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас