Модернізація енергосистеми України коштуватиме 1,7 трлн грн - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Модернізація енергосистеми України коштуватиме 1,7 трлн грн - експерт

Енергетика
843
Оновлення системи енергопостачання в Україну до 2030 року оцінюється в 1 трлн 700 млрд грн.
Про це заявила аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Наталя Слободян на прес-конференції в Києві.
«Модернізація української системи енергопостачання оцінюється приблизно на рівні 1 трлн 700 млрд грн на період до 2030 року», – сказала вона.
Ці кошти, на думку експерта, в першу чергу слід направити на освоєння нових нафтогазових родовищ, розвиток газової інфраструктури, включаючи транспортні та розподільчі мережі та сховища природного газу, модернізацію газового теплогенеруючого обладнання систем централізованого постачання.
Слободян підкреслює, що сфера енергетики вимагає проведення регуляторних реформ. Зокрема, Україні необхідно реалізувати Третій енергетичний пакет, а також забезпечити недискримінаційний доступ третіх сторін до мереж і незалежне та ефективне регулювання.
Як зазначає аналітик, наступним стратегічним пріоритетом «має стати поступове і прогнозоване скасування субсидій на газ, вугілля, електроенергію та перенаправлення бюджетних ресурсів на підтримку вітчизняних енерговиробників».
Вихід України з кризового енергетичного стану експерт бачить також у впровадженні програм енергозбереження. Слободян наводить приклад Польщі, яка внаслідок успішного впровадження «Програми визволення газу» змогла скоротити споживання природного газу вдвічі – з 30 до 15 млрд кубометрів.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас