Більшість при грошах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість при грошах

Казна та Політика
2660
Банкіри незадоволені – в анонсованій партією Порошенка реформі фінансової системи не передбачено посилення відповідальності кредиторів
Парламентська більшість має намір активно взятися за зміни умов роботи фінансового ринку країни. Принаймні, розділ проекту коаліційної угоди Блоку Петра Порошенка, присвячений економічним перетворенням, майже повністю акцентований на банківському секторі.
Ліцензії та акції
Насамперед планується лібералізація валютного регулювання шляхом зняття обмежень на транскордонний рух капіталу. Повинен бути переглянутий декрет про валютне регулювання від 1993 року, який передбачає отримання індивідуальних валютних ліцензій НБУ практично для всіх операцій на закордонних ринках. Фінансисти вважають таку ініціативу ефективною, але передчасною.
«Проводити лібералізацію, звичайно, потрібно, тільки час вибрано невдалий. Такі зміни доречні лише в комплексі з іншими заходами з реформування ринків валюти, іноземних інвестицій та цінних паперів. В окремо лібералізація може тільки збільшити відтік капіталу з країни», – вважає начальник управління казначейства і фінансових установ ОТП Банку Владислав Анісімов.
Перетворенням може зазнати й фондовий ринок, на якому коаліція хоче впровадити норми Євросоюзу. «Це, звичайно, скоротить кількість гравців. У нас закритий ринок і нізвідки брати капітал, тоді як західні торговці можуть працювати на будь-яких міжнародних майданчиках», – каже керуючий директор ІГ «Універ» Олексій Сухоруков. Крім того, планується залучити в капітал українських бірж іноземні інвестиції. В цілому учасники ринку оцінюють цю ініціативу позитивно. Проте існують побоювання, що, якщо капітал і технології будуть залучатися з Заходу, звідти візьмуть і фахівців. А значить, багато українських працівники цього сектору будуть звільнені.
Кредитних спілок стане менше
Сьогодні НБУ регулює діяльність тільки банківських установ, однак в коаліційній угоді зазначено, що йому також планується передати функції нагляду за бюро кредитних історій і кредитними союзами, якими зараз займається Нацкомфінпослуг.
Вимоги до кредитних спілок не такі високі, як до банків. Крім того, на залучені ними кошти населення не поширюються ніякі гарантії держави. Тому при банкрутстві кредитної спілки його вкладники зазвичай просто втрачають свої кошти.
«Як і банки, кредитні спілки залучають кошти фізичних осіб і розміщують їх в кредитах, але роблять це за спрощеними правилами. Звичайно, це насичує ринок доступними з точки зору процедур і вимог позиками. Однак разом з тим піддає підвищеним ризикам кошти вкладників. Їх можна мінімізувати, підпорядкувавши кредитні союзи Нацбанку. Це абсолютно нормально. Зрештою, йдеться не про заборону їхнього існування, а про вимогу працювати за більш суворими правилам, – каже радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький. – Це може привести до істотного скорочення кількості діючих спілок. Гадаю, з нинішніх шести сотень залишиться не більше половини. Частина просто залишить ринок, інша – буде продана великим гравцям. Решта будуть шукати якісь альтернативні форми роботи, не мають на увазі контроль з боку НБУ».
Боржники прощають
Втім, учасники ринку вважають, що ініціативи партії Порошенка не охоплюють головні проблеми фінансового ринку. Адже існують питання, від яких дійсно залежить функціонування всієї системи. «Основним завданням, що вимагає негайного вирішення, є посилення захисту прав банків-кредиторів та підвищення відповідальності позичальників за несвоєчасне повернення позик. Без цього активізувати програми кредитування, зокрема іпотечні, дуже проблематично, – вважає начальник управління загальнобанківських ризиків банку «Фінанси і Кредит» Микола Войтків. – Недосконалістю законодавства користуються і цілком платоспроможні позичальники. Через них банки посилили вимоги до позичальників і об’єктам забезпечення, враховують додатковий кредитний ризик в процентних ставках, підвищуючи їх. В умовах відтоку депозитів актуальність проблеми неповернення кредитних коштів, які і були надані за рахунок цих депозитів, зростає в рази».
Олена Губар
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас