Стан української економіки виявився краще прогнозів - директор Всесвітнього Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стан української економіки виявився краще прогнозів - директор Всесвітнього Банку

Казна та Політика
3243
Нинішня економічна ситуація в Україні залишається вкрай складною, однак попередні дані показують, що зниження економічної активності в III кварталі не настільки велике, як дехто очікував. Таку думку озвучив Чімяо Фан, директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові в ході круглого столу в Американській торговій палаті.
За його словами, такий результат досягнуто завдяки високим результатам в агропромисловій сфері. За попередніми показниками, ВВП України в III кварталі скоротився на 5,1% (після 1,1% і 4,6% зниження в I і II кварталах відповідно), в результаті чого падіння ВВП за перші дев’ять місяців цього року склав 3,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Обсяг промислового виробництва знизився на 16,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року, незважаючи на те, що в серпні зниження цього показника досягало 20,1%. Частково це було компенсовано 46% ростом обсягів виробництва в сільському господарстві.
Також пан Фан зазначив, що впровадження в Україні гнучкого обмінного курсу було позитивним кроком, оскільки він діяв в якості амортизатора і сприяв швидкому коригуванню платіжного балансу: “Підтримка гнучкого обмінного курсу також буде мати важливе значення для збільшення українського експорту, що є необхідним чинником для відновлення економіки. Однак незважаючи на позитивний вплив на платіжний баланс, недавня девальвація гривні і невизначеність в результаті конфлікту на сході країни негативно впливають на банківську систему”.
Використання адміністративних заходів може допомогти згладжувати вразливість валютного ринку лише в короткостроковій перспективі, впевнений Чімяо Фан. Але світовий досвід свідчить про те, що здійснення адміністративних заходів часто може бути контр-продуктивним і використання таких методів слід припинити якнайшвидше. Він також підкреслив, що в подібних складних умовах дуже важливо, щоб Адміністрація Президента, уряд і НБУ працювали єдиною командою, а всі їхні дії повинні здійснюватися прозоро.
За словами експертів, подальше зменшення обсягу валютних депозитів, зростаючий попит на іноземну валюту в цілому, а також скорочення її пропозиції в ході загострення конфлікту влітку, змусило Національний банк України ввести подальші заходи контролю, вибираючи між волатильністю і впровадженням обмежень. Як зазначив постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Жером Ваше, МВФ не хотів би побачити новий режим фіксованого обмінного курсу в Україні, який – серед іншого – за короткий термін може привести до утворення чорного ринку.
Однак МВФ підтримав прагматичний підхід, спрямований на обмеження надмірної волатильності обмінного курсу через засоби контролю, беручи до уваги напружену ситуацію на валютному ринку і зростання попиту на іноземну валюту. Як тільки ситуація стабілізується і з’являться чіткі ознаки того, що напруга спадає, МВФ, відповідно до свого мандату, очікує появи плану щодо скасування таких обмежень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас