Україна втрачає 1 мільярд гривень при купівлі африканського вугілля - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втрачає 1 мільярд гривень при купівлі африканського вугілля - думка

Енергетика
4798
Державний бюджет України при купівлі одного мільйона тонн вугілля з ПАР, за попередніми оцінками, отримує збиток на суму більше одного мільярда гривень. Про це повідомив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
“Чотири місяці уряд не може назвати ціну на вугілля для теплових електростанцій – вона ще до сих пір не названа. Спочатку говорили, що це 86 або 91 долар. А потім, як виявилося, – це 115 доларів, включаючи ПДВ, доставку та розвантаження. але в цю суму ще увійдуть 5-10 доларів, доставка по Україні. Тому 120-125 доларів – реальна ціна на африканський вугілля”, – пояснив експерт.
Таким чином, за словами Корольчука, закупівля одного мільйона тонн вугілля в ПАР буде коштувати 400 мільйонів гривень, до цієї суми ще треба додати дотації, які держава виплачує шахтам Донбасу – сума збитків держбюджету, за словами експерта, складе більше одного мільярда гривень.
Водночас Корольчук вважає, що в нинішніх умовах обійтися без імпорту вугілля не можна і абсолютна відмова від фінансової підтримки шахт Донбасу створить ще дві проблеми. “Перша – це зниження і так катастрофічно низького рівня довіри з боку населення вугільних регіонів Донецька та Луганська (які Київ де-факто не контролює) до влади України. Друге – це крок до додаткової енергетичної залежності від імпорту вугілля, крім залежності від газу і ядерного палива “, – додав експерт.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас