Курс гривні за підсумками листопада може втриматися на рівні до 15 грн/$1 - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс гривні за підсумками листопада може втриматися на рівні до 15 грн/$1 - банкіри

Валюта
3751
Курс гривні за підсумками листопада в умовах нової валютної політики Національного банку України (НБУ) щодо мінімального рівня підтримки курсу інтервенціями може втриматися на рівні до 15 грн/$1, вважають банкіри.
“15 грн/$1 – та межа, нижче якої гривня, найімовірніше, не опуститься. В іншому випадку економіка країни цього дійсно не витримає”, – сказав перший заступник глави правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
У числі основних чинників, які можуть надати підтримку курсу гривні він, зокрема, назвав надання країні чергових траншів у рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), згортання військових дій на південному сході країни, початок реалізації реформ в економіці, а також формування конституційної більшості у Верховній Раді. Разом з тим, за оцінкою банкіра, тиск на курс гривні нададуть спроба розширення кордонів невизнаних республік, затягування початку економічних реформ, зростання панічних настроїв вкладників в зв’язку з девальвацією національної грошової одиниці і втеча іноземного капіталу в зв’язку з різким погіршенням інвестиційного клімату в країні і відсутністю реальних перспектив щодо його поліпшення в найближчому майбутньому.
Заступник голови правління, начальник казначейства АгроКомБанку Сергій Соколовський вважає, що в поточному місяці гривня перебуватиме в коридорі 13,50-15,00 грн/$1.
“Скоріше за все, в листопаді збережеться така ж ситуація, як і в жовтні, тобто курс коливатиметься в межах 13,50 – 15,00 грн/$1 і 17,00 -19,00 грн / EUR1”, – сказав він.
За оцінкою банкіра, ключовими факторами, які сприятимуть курсовій стабілізації, є скорочення від’ємного сальдо платіжного балансу країни, а також поступова стабілізація економічної та політичної ситуації в країні.
“…Найближчим часом буде сформована коаліція у Верховній Раді, а також буде затверджено новий склад Кабінету Міністрів, що також має позитивно вплинути на загальну ситуацію в країні і знизити тиск на національну валюту. Крім того, для стабілізації курсу необхідно, щоб в країну збільшився приплив іноземних інвестицій”, – додав він.
Директор з економічного аналізу та стратегічного планування ВТБ Банк (Україна) Михайло Папанов вважає, що за підсумками листопада курс гривні буде перебувати в межах 13,5-14,2 грн/$1. При цьому можливі короткострокові коливання до 14,5 грн/$1. “Ми сподіваємося, що анонсована НБУ відмова від режиму фіксованого курсу допоможе встановленню ринкового збалансованого курсу гривні, що поверне на ринок частину утримуваної валютного пропозиції, дозволить задовольнити відкладений попит на валюту, зменшить нелегальний ринок готівкового валютообміну”, – додав М.Папанов.
Разом з тим начальник відділу операцій на валютному і фінансовому ринках ОТП Банку Максим Давлад не відкидає ймовірності більш глибокої девальвації гривні в короткостроковий період.
“Підозрюю, що (курс – ІФ) може піти вище 15,00 грн/$1, але потім, швидше за все, буде корекція до 14,50-14,80 грн/$1… Імпортери зменшать обсяги купівлі, експортери будуть розцінювати це як досягнення локального цінової стелі і будуть заводити виручку, що дозволить ринку досягти балансу на рівні 14,50-14,80 грн/$1”, – сказав він.
Експерт Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері вважає, що стабілізація курсу гривні може бути досягнута в разі консолідованих дій всієї системи державної влади.
“Національна валюта все ще має шанс втриматися від обвалу, особливо у випадку консолідованих дій всієї системи державної влади. Стабілізація влади заспокоїть як на населення, так і на ділове та інвестиційне середовище. І це частково зніме тиск на гривню, незважаючи на загальну негативну економічну ситуацію”, – сказав він.
За оцінкою експерта, стабілізації курсу гривні також сприятиме нарощення експорту українських компаній на європейські ринки завдяки набранню чинності Угоди про асоціацію Україна-ЄС, а також планове виконання домовленостей з міжнародними фінансовими та донорськими організаціями.
“Не виключено, що уряду ще вдасться і залучити інвестиції в єврооблігації країни”, – додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас