Стрімке скорочення обсягів експорту може "вдарити" по гривні в листопаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стрімке скорочення обсягів експорту може "вдарити" по гривні в листопаді

Валюта
6998
Вартість гривні в листопаді багато в чому буде залежати від геополітичної ситуації в країні і політики НБУ. Курс готівкового долара США в цей період, за прогнозами аналітиків компанії FIBO Україна, може коливатися в діапазоні 12,90 – 13,50 грн.
Економіка України продовжує залишатися в досить складних геополітичних умовах, що призводить до різкого зниження її темпів росту і, як наслідок, до ослаблення гривні. Військовий конфлікт на Донбасі став головною причиною стрімкого скорочення обсягів експорту з Росією і країнами СНД. Так, обсяг експорту української продукції за перші вісім місяців 2014 лише в РФ скоротився на 26,7%, або на 2,7 млрд. доларів. Це говорить про те, що валютний ринок України недоотримав за цей період більше 2,7 млрд. доларів, що призвело до девальвації гривні більш ніж на 60%.
«Подальше погіршення геополітичної ситуації, при скороченні обсягів експорту, може привести до ослаблення курсу гривні в листопаді. При цьому головними стримуючими факторами виступають очікування чергового траншу від МВФ і проведені валютні інтервенції НБУ. Саме пряме втручання Центробанку в ринкову кон’юнктуру дозволяє національній валюті утримуватися на рівні 12,95 грн. за долар (курс НБУ)», – зазначає Сергій Поплавський, директор компанії FIBO Україна.
Водночас додаткову підтримку гривні може надати збільшення обсягу експорту з країнами ЄС, але, швидше за все, цей процес буде розтягнутий в часі і не відб’ється на курсі гривні в найближчому місяці. Але позитивна динаміка вже спостерігається, так як обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу за січень-серпень зросли до 32,3% від загального обсягу експорту (з 26,3% в січні-липні 2013 року). Однак, незважаючи на зростання обсягів експорту з країнами ЄС, загальний обсяг експорту українських товарів за перші вісім місяців поточного року скоротився на 6,8% – до 37,679 млрд дол.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас