У Києві підняли ціни на оренду квартир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві підняли ціни на оренду квартир

Нерухомість
4341
Жовтень на ринку столичної нерухомості став найспокійнішим місяцем року. Ажіотаж, викликаний підвищеним попитом з боку переселенців, спав, а ціни стабілізувалися і навіть почали відкочуватися. За даними порталу Address.ua, в жовтні медіанна ціна пропозиції оренди однокімнатних квартир в Києві склала 5100 грн в місяць. В січні 2014-го цей показник дорівнював 4645 грн, тобто пропозиція виросла в ціні в середньому на 10%.
При цьому приміська нерухомість дорожчала всього на 4%: у жовтні медіанна ціна довгострокової оренди однокімнатної зросла лише на 90 грн – до 2965 грн на місяць порівняно з січневими 2855 грн.
ЗАМІСТЬ БОЙЛЕРАПОСТІЛЬ І ПОСУД
За словами ріелторів, після включення опалення та повернення гарячої води бойлер з актуального устаткування перемістився в розряд бажаної опції. «Але господарі розуміють, що до літа гостро стане питання гарячої води, так що ті, хто до оренди відноситься як до бізнесу, планують встановити їх навесні», – каже ріелтор Дмитро Ісок. Зате максимально повна комплектація квартири стала одним із трендів сезону. Господарі іноді готові навіть докуповувати меблі або білизну з посудом, якщо їх влаштовують клієнти.
«На початку жовтня на Лісовому масиві здали трикімнатну за 5,5 тисяч гривень родині з Луганська. Двоє дорослих і двоє дітей. В квартирі було три ліжка і господарі на прохання квартирантів купили протягом двох днів ще одне ліжко для молодшого», – розповів глава наглядової ради Ріелторської палати України Віктор Несін.
ПЕРЕСЕЛЕНЦІ ЗАЛИШАЮТЬ СТОЛИЦЮ
Хоча сплеск активності на ринку оренди житлової нерухомості столиці традиційно закінчувався в жовтні, в цьому році він повільніше сходить нанівець після нетипового серпнево-вересневого ажіотажного попиту з боку переселенців. Проте, якщо у вересні кількість переселенських операцій становила близько 30% загального обсягу, в жовтні їх частка знизилася до 10-15%, розповів аналітик SV Development Сергій Костецький. «Багато приїхавши, переоцінили свої можливості і не змогли знайти в столиці ту роботу, яку хотіли. А Київ – достатньо дороге місто», – зазначив глава наглядової ради Ріелторської палати України Віктор Несін.
Так що є випадки, коли переселенці достроково розривають договори: хтось повертається ближче до будинку, хтось перебирається далі на захід, хтось – в київський пригород. «У тій же Білій Церкві комфортне житло можна зняти по 800-1000 грн на місяць, – каже Несін. – В передмісті, звичайно, складніше знайти роботу юристу або бухгалтеру, але якщо людина готова змінювати спеціалізацію, то це виправдано».
Зате ті з донеччан і луганчан, хто знайшов роботу, стали більш вимогливі до житла та частіше шукають квартиру ближче до роботи. «Якщо навесні вони воліли що-небудь на лівому березі, краще на Позняках або Осокорках, то зараз запити дуже точні. «Сьогодні замовлення: Борщагівка або Святошин, ближче до СТО, де знайшли роботу», – розповів ріелтор Дмитро Ісок. До речі, спад ажіотажу позитивно позначився на ставленні господарів квартир до потенційних орендарів родом зі Східної України. «В серпні-вересні кожен другий відмовляв в поселенні орендарям з Донецька та Луганська. Сьогодні мій співробітник дзвонив за оголошенням: тільки один з семи повідомив, що не хоче здавати переселенцям», – розповів Віктор Несін. Правда, буває, що господарі намагаються підняти для таких наймачів ціни, але впав попит дозволяє ефективно торгуватися. «Я завжди говорю:«Скільки простоювала ваша квартира? Три місяці? Ви просто втрачаєте дохід», – підкреслює він.
ЦІНУ МОЖУТЬ ПІДНЯТИ ЗНЕНАЦЬКА
«В серпні – початку вересня було до десяти переглядів за день, квартири знімали деколи в перший же день, коли з’являлося оголошення. Зараз все спокійно: люди приходять, обіцяють подумати і йдуть, вибирають більш продумано», – розповідає ріелтор Світлана Косенко.
Фахівці запевняють, що зростання цін на оренду в жовтні зупинилося, і більшість договорів була на рівні тих же вересневих 3,5-5 тис. грн за однокімнатну і 4,5-6 тис. грн за двокімнатні. Наприклад, однокімнатні на Сирці зараз здають по 3,5-4 тис. грн, двокімнатні на Воскресенці і Вітряних горах по 4 тис. грн. Причому повернулася опція «торг доречний», і вже минулого тижня можна було виторгувати знижку 300-500 грн на місяць. «У вересні така двокімнатна пішла б за 4,5 як мінімум», – каже Косенко.
Підтверджують тенденцію падіння цін і розміщення на порталі Address.ua оголошення. Так, найдешевшою квартирою Києва наприкінці жовтня виявилася одиничка по вул. Зодчих (Борщагівка) загальною площею 24 кв. м, яку здають за 2,4 тис. грн на місяць без урахування комунальних послуг.
За 2,5 тис. грн пропонують однокімнатну площею 34 кв. м з меблями, але без холодильника і пральної машини на вул. Сулеймана Стальського (Воскресенка). Додатково оплачується тільки електроенергія. «У тому ж районі, за ті ж гроші, але вже плюс вся комуналка, можна зняти однокімнатну на Кибальчича після косметичного ремонту, з меблями, технікою і кондиціонером», – перераховує фахівець з маркетингових комунікацій Address.ua Світлана Артюхова.
При цьому, на її думку, найближчим часом передмістя складатиме все більшу конкуренцію столиці. Наприклад, в Глевасі за 2 тис. грн плюс комуналка здається двокімнатна з меблями. «Поруч – дитячий сад, школа, супермаркет і всього 15 хвилин до метро», – каже Артюхова.
За прогнозами Віктора Несіна, до кінця року орендні ставки повернуться на рівень початку серпня, тобто знизяться на ажіотажні 10-15%. «Однокімнатна коштуватиме в середньому від 3 тисяч, двокімнатна – від 4 тисяч», – сказав він.
Однак фахівці прогнозують «опалювальні» конфлікти, які почнуться після 10 листопада, коли прийдуть платіжки за жовтень, адже більшість господарів цього року перекладають на орендаторів оплату всієї комуналки, а не тільки інтернету і телефону, як минулої осені. З точки зору орендарів, платити за воду і світло логічно, тому що вони можуть регулювати його використання. А ось тарифи за тепло істотно здорожчать оренду для економсегменту на 350-400 грн, що становить близько 10%. «За однокімнатну зараз платять 3,5 тис.г плюс 250 комунальних, в опалювальний сезон додасться ще 300-400 гривень тільки за тепло. Буду радити господарям і орендарям ділити плату за тепло порівну», – каже Ісок.
Крім того, все більш поширеними стають історії з підвищенням плати за місяць-другий після початку знімання. «Підшукати відмінний варіант за 3,2 тисячі за однокімнатну квартиру на Борщагівці, але, звичайно ж, комуналка – за мій рахунок. Як хотіла, з бойлером і непоганий меблями. І розташування хороше: маршрутка біля будинку зупиняється і супермаркет в п’яти хвилинах ходьби. Внесла двомісячну плату наперед і заплатила ріелтору. Договір підписали стандартний, так що в ньому була графа про право господині підвищувати квартплату в разі зміни економічної ситуації в країні, нічого дивного – минулого оренді в угоді був той же параграф. Але тільки їм не користувалися, а тепер зробили це тут же. Відразу після закінчення двох місяців передоплати мені заявили, що оренда підвищується до 3,7 тис. грн. Причина – глобальне підвищення цін в країні. Довелося доплатити, оскільки не хотілося знову викладати півтори тисячі ріелтору і переїжджати. До того ж немає гарантії, що новий орендодавець теж також не надходитиме. Тим більше, що це стає все більш поширеним явищем. Колега на роботі недавно поскаржилася, що в кінці вересня з нею зробили те ж саме», – розповіла Анна Захарченко, що переїхала з Житомира.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас