Обсяг іноземних інвестицій в Україну скорочується - незважаючи на високий попит з українського боку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг іноземних інвестицій в Україну скорочується - незважаючи на високий попит з українського боку

Казна та Політика
2662
Іноземні інвестиції повинні стати одним з основних джерел для відновлення інфраструктури Сходу країни, стабілізації курсу національної валюти і поліпшення економічного розвитку. Однак, незважаючи на високий попит на іноземні інвестиції з українського боку, з кожним місяцем обсяг іноземних інвестицій зменшується. Про це йдеться в щотижневому аналітичному віснику Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) “Inside Ukraine”.
Згідно з даними платіжного балансу, за січень-серпень 2014 дефіцит прямих іноземних інвестицій становив $594 млн., тобто обсяг прямих інвестицій з України перевищив обсяг вкладених інвестицій в Україну. Якщо порівнювати з аналогічним періодом попереднього року, то період січень-серпень 2013 був профіцитним, обсяг ввезених на територію України прямих іноземних інвестицій перевищив обсяг вивезених на $3 млрд. Іноземні портфельні інвестиції також характеризуються негативною динамікою. В січні-серпні 2014 дефіцит цього рахунку становив $365 млн., тоді як за аналогічний період минулого року спостерігався профіцит у розмірі $1,9 млрд.
Така негативна динаміка може призвести до того, що вперше за час незалежності в Україні буде зафіксований дефіцит фінансового рахунку платіжного балансу, тобто сукупний відтік інвестицій на кінець року перевищить приплив. Наслідком цього буде подальше скорочення податкових надходжень до державного бюджету, зменшення валютних резервів і загальна стагнація розвитку економіки, що неможливо без інвестицій. Іншою проблемою буде значне обмеження ресурсів, які можуть бути спрямовані на відновлення інфраструктури Донбасу.
Існують різні причини такого відтоку іноземних інвестицій, однак основними є війна на Сході і відсутність реформ. Гостро стоїть проблема корупції. Керівництво країни декларує спроби вирішити проблеми скорочення іноземних інвестицій в Україну. Зокрема, нова стратегія реформ “Стратегія-2020”, відповідно до прогнозів Адміністрації Президента, забезпечить чисті надходження прямих іноземних інвестицій в Україну в обсязі $40 млрд. В 2015-2020 роках. Але, враховуючи економічну ситуацію, яка склалася на даний момент, ці прогнози виглядають надто оптимістичними.
З проблемами припливу інвестицій стикалися більшість західних сусідів України. Зокрема, на початку трансформації польської економіки іноземні інвестори воліли вкладати кошти в Угорщину, Чехію та Словенію, де був привабливий інвестиційний клімат. Однак після поліпшення законодавства, яке регулювало інвестиційну та підприємницьку діяльність і проведення економічних реформ, ця ситуація кардинально змінилася і з кожним роком обсяг інвестицій в польську економіку збільшувався.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас