Україна і Росія домовилися про постачання газу - але тільки на цю зиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Росія домовилися про постачання газу - але тільки на цю зиму

Енергетика
2117
В Брюсселі ввечері 30 жовтня по підсумками тристоронніх переговорів Україна з Росією за участю Європейського союзу підписали документи, що регулюють умови подальших поставок газу. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики Росії в Twitter.
З боку Євросоюзу свій підпис під документом поставив комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер, з боку України і Росії – міністри енергетики обох країн Юрій Продан та Олександр Новак.
“Сьогодні підписані протокол між міністрами Росії та України, а також комісаром ЄС, що визначає базові умови поставок”, – цитує прес-служба Міненерго Новака.
Комісар ЄС заявив, що 1,4 млрд дол. Україна сплатить негайно, використовуючи кошти МВФ і ЄК, а до кінця 2014 р буде оплачено ще 1,65 млрд дол.
Повідомляється, що Україна підтвердила наявність коштів на оплату 4 млрд куб. м газу в листопаді-грудні 2014. Після передоплати російська сторона зобов’язується поставити газ.
За словами Новака, ціна визначатиметься відповідно до формули контракту від 2009. З листопада 2014 по березень 2015 буде діяти знижка в розмірі 100 дол., яку в найближчі дні затвердить Уряд РФ.
“Завдяки цьому підписанню в умовах складної зими Україна і Європа будуть забезпечені газом”, – сказав під час церемонії підписання міністр енергетики України Продан.
Також в Брюсселі було підписано додаткову угоду до контракту між російським “Газпромом” і НАК “Нафтогаз України”.
Додаткова угода на рівні компаній регулює технічні питання відновлення постачань.
Поставка газу в Україну поновиться після сплати “Нафтогазом” російській стороні 1,45 млрд дол. боргу і передоплати. Про це міністр енергетики України Юрій Продан заявив на прес-конференції з нагоди підписання документів, які регулюють газовий спір, повідомляє журналіст “Голосу Америки” Руслан Дейниченко в своєму Twitter.
“Поставки газу в Україну поновиться відразу після оплати «Нафтогазом»1,45 млрд дол заборгованості і передоплати за газ”, – цитує журналіст слова Продана.
Міністр зазначив, що Україна зможе купити і оплатити до 4 млрд. куб. м газу, щоб забезпечити свій баланс на зимовий період.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас