Через кризу інвестиції в українські стартапи впали вдвічі - з $80 млн до $40 млн на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через кризу інвестиції в українські стартапи впали вдвічі - з $80 млн до $40 млн на рік

Кредит&Депозит
301
В поточному році експерти констатують зниження інвестиційних потоків в українські стартапи. Виною тому – політична та економічна криза, а також ситуація на сході країни. Якщо в 2013 році загальний обсяг інвестицій у вітчизняні проекти становив порядку $ 80 млн, то в 2014-му ця цифра буде в два рази нижче. Про це розповів керуючий партнер AVentures Capital Євген Сисоєв.
Інвесторів відлякує невизначеність. Багато міжнародних фондів готові зайти в Україну, але для цього потрібен мир на сході, стверджує Сисоєв. А доти ринок буде стагнувати. Венчурний партнер фонду TA Venture Ігор Семенов вважає, що падіння в галузі інвестицій продовжиться до весни 2015 року.
На думку експертів, подальший розвиток галузі багато в чому також залежатиме від законодавчих ініціатив в IT-секторі. Якщо новий уряд поліпшить умови для інвесторів, встановить прозорі правила роботи податкової служби – венчурна галузь оживе. В іншому випадку, про зростання інвестицій не може бути й мови.
Втім, зниження грошових вкладень не впливає на ріст кількості стартапів в Україні. Керуючий партнер BVU Group Денис Довгополий констатує повторення ситуації 2008 року: правильні люди опиняються без роботи і, замість того, щоб шукати вакансію на несприятливому ринку праці, пробують запустити свій проект. «Цей фактор збільшує практично вдвічі кількість стартапів, які створюються в Україні», – заявив він.
Щоб не залежати від кризи в Україні, тепер стартапи орієнтуються відразу на глобальний ринок, а не Росію та СНД. «Якщо в 2007-2013 роках на один такий проект доводилося дев’ять орієнтованих на локальні ринки, то зараз це один до одного», – стверджує Довгополий.
Через кризу інвестиції в українські стартапи впали вдвічі - з $80 млн до $40 млн на рік
Раніше Денис розповів, як, на його думку, війна вплинула на бажання інвестувати в українські та російські стартапи. За його даними, переважна більшість фондів призупинило всі угоди з російськими стартапами. Більш того, Довгополу відомі два випадки, коли російські стартапи шукають фінансування на переїзд та легалізацію в Київ під тиском потенційних або існуючих інвесторів. Але є і європейські фонди, що займають жорстку позицію по відношенню до України.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас