Найбільшими енергокомпаніями світу стали Exxon Mobil, BP і Chevron - рейтинг Platts — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільшими енергокомпаніями світу стали Exxon Mobil, BP і Chevron - рейтинг Platts

Фондовий ринок
580
Найбільша нафтогазова компанія США Exxon Mobil Corp. зайняла перший рядок у рейтингу 250 провідних енергетичних корпорацій світу за версією Platts (2014 Platts Top 250 Global Energy Company Rankings).
На друге місце цього року повернулася британська BP Plc, відновившись після фінансових втрат у зв’язку з виплатами в результаті розливу нафти в Мексиканській затоці в 2010 році. Chevron, навпаки, опустилася з 2-ї на 3-ю сходинку.
“Газпром” зайняв 4-у сходинку, “Роснефть” – 6-у. АК “Транснефть” (29-е місце в рейтингу) знову стала провідною компанією в світі зі зберігання і транспортування нафти. Усереднено російські енергетичні компанії в рейтингу 2014 займають 65-е місце (у 2013 році – 81-е місце), зазначив старший редактор Platts по новинах нафтового сектора регіону Європа, Близький Схід і Африка (EMEA) Роберт Перкінс.
При цьому з десятки вибули норвезька Statoil, яка також є другим найбільшим постачальником газу в Європі, і “ЛУКОЙЛ”, що звільнило місця для двох найбільших нафтогазові держкомпаній Китаю – PetroChina і China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec).
В топ-10 також увійшли Royal Dutch shell Plc, Total SA і ConocoPhillips.
Сукупний прибуток десяти найбільших енергетичних компаній в світі в 2013 році склав $193 млрд при сукупній виручці в $2,83 трлн. При цьому прибутковість найбільших гравців глобальної енергетичної галузі падає вже другий рік поспіль: сумарний валовий дохід скоротився на 8,5% порівняно з попереднім роком. Водночас загальна виручка зросла на 6%.
Заплативши за ТНК-BP $55 млрд, “Роснефть” піднялася на три позиції порівняно з минулим роком. Хоча завдяки цій угоді “Роснефть” випередила ExxonMobil за обсягом видобутку і запасів нафти, російська компанія займає нижчу позицію в рейтингу в порівнянні з американським нафтовим гігантом з урахуванням таких показників, як активи, виручка, прибуток і дохідність на вкладений капітал (ROIC).
“Газпром” зберіг 4-е місце в рейтингу Platts-2014, отримавши в 2013 році прибуток в $33 млрд і ставши таким чином найприбутковішою енергетичною компанією в світі. Найбільша російська незалежна нафтова компанія “ЛУКОЙЛ” опустилася з 7-го на 11-е місце внаслідок багатомільярдних доларових списань по великих проектах.
Чотири російські компанії – “Роснефть”, “НОВАТЕК”, “Башнефть” і “Транснефть” – потрапили в список 50 найбільш швидко зростаючих компаній рейтингу Platts. Середній сукупний темп росту цих компаній протягом трьох років склав 27%. Компанія “НОВАТЕК” зайняла перше місце серед 10 найбільш швидко зростаючих енергетичних компаній в регіоні EMEA цього року. В цілому російські компанії займають 4 з 6 лідируючих позицій у списку найбільш швидко зростаючих компаній регіону EMEA.
Рейтинг Platts був складений в цьому році вже в 13-й раз на основі фінансових результатів публічних енергетичних компаній із сукупними активами понад 5 млрд, з урахуванням таких показників, як активи, виручка, прибуток і дохідність на вкладений капітал (ROIC) в 2013 фінансовому році.
Українські компанії в рейтингу не представлені.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас