У Світовому банку пояснили, що в Doing Business тягне Україну вниз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Світовому банку пояснили, що в Doing Business тягне Україну вниз

Казна та Політика
797
Україна виявилася абсолютним аутсайдером за критерієм “Підключення до електромереж” серед підприємців.
Поліпшення позицій України в рейтингу умов ведення бізнесу Doing Business-2015 Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації (наша країна піднялася на 16 позицій до 96-го місця), відбулося завдяки спрощенню процесу сплати податків з введенням електронної системи подання декларацій та сплати єдиного соціального податку, – повідомили автори звіту.
“За останній рік Україна спростила оплату податків, ввівши електронну систему для подання та сплати податків на працю. У зв’язку з цією позитивною реформою, місце країни у рейтингу по оплаті податків покращилося на 49 місць, з 157 до 108. Крім того, відчувався подальший вплив від реформи, проведеної раніше в сфері індикатора реєстрації власності”, – розповіла ZN.UA Валентина Салтейн, спеціаліст Світового банку з питань розвитку приватного бізнесу.
Наприклад, вона зазначила, що вимогу на отримання державного сертифікату на право власності на придбану земельну ділянку в Україні було скасовано. Крім того, Державний центр земельного кадастру поліпшив якість своїх даних шляхом комп’ютеризації та оцифрування своїх майнових і земельних документів, тим самим скорочуючи час, необхідний для видачі витягів.
“Ці позитивні зміни дозволили Україні піднятися на 29 місць в рамках індикатора за ступенем легкості реєстрації власності”, – додала експерт.
Разом з тим відзначається, що в “загальному заліку” Україну тягне вниз індикатор “Підключення до електромереж”. Так, за цим показником наша країна посіла 185 місце, отримавши всього 32 бала зі 100. Кількість дозвільних процедур у цьому секторі досягає 10, процес отримання дозвільних документів розтягується на 277 днів, а вартість перевищує 165,5% від доходу на душу населення.
Експерти Світового банку відзначають, що одночасне поліпшення за всіма індикаторами більшою мірою сприяє покращенню позиції країни в рейтингу Doing Business.
“Україна має порівняно низький рейтинг, зокрема, по трьох з 10 категорій, вимірюваних Doing Business: наприклад, процедура підключення до електромереж у підприємців (185 місце), ведення міжнародної торгівлі (154 місце) і дозвіл неплатоспроможності (142 місце), – пояснила Валентина Салтейн. – Було б важливо для підвищення загального місця країни в рейтингу поліпшити показники в цих трьох категоріях. Крім того, на основі нового способу розрахунку рейтингу (крім уваги до ефективності регулювання, збільшується акцент на якості), тепер економіки, які працюють однаково добре за всіма показникама, матимуть кращу позицію в загальному рейтингу, порівняно з тими економіками, що мають гарні показники за одними індикаторами, і погані за іншими”.
Також представник СБ звернула увагу, що країни, які мають хороші індикатори за ступенем легкості ведення бізнесу, як правило, приймають зміни в законодавстві, які сприяють поліпшенню бізнес-клімату на місцях і створюють умови для ведення бізнесу національними малими і середніми підприємствами.
“Іноді потрібно вводити в дію нові правила, в той час як в інших випадках, вже існуючі норми просто необхідно правильно застосовувати на практиці. Урядам необхідно створити такі умови, які полегшують взаємодію бізнесу в економіці, не перешкоджаючи розвитку приватного сектора”, – підсумувала експерт Світового банку.
Як повідомлялося раніше в середу, Україна увійшла в першу сотню Doing Business-2015, піднявшись на 16 позицій і зайнявши 96 місце.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас