Перемога Русеф на виборах спровокувала різке падіння акцій і реала у Бразилії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перемога Русеф на виборах спровокувала різке падіння акцій і реала у Бразилії

Фондовий ринок
316
В понеділок бразильський реал впав до дев’ятирічного мінімуму. Також різко знизилися ціни на акції – інвестори висловили побоювання у відповідь на переобрання лівоцентристського президента Ділми Русеф. Це голосування розкололо країну на багатих і бідних.
Бразильський реал торгувався по 2,5330 BRL / USD, знецінили на 2,3%, а службовець бенчмарком фондовий індекс Bovespa до середини дня впав на 3,7%. Очолюють це падіння акції державної нафтової компанії Petrobras, що знизилися на 12,5%. «У нас є серйозні побоювання щодо Бразилії: є ймовірність, що її кредитний рейтинг буде знижений. Тому [Русеф] потрібно діяти дуже швидко», – сказав Андре Гільєрме Перейра Перфейту з брокерської фірми Gradual Investimentos з Сан-Паулу.
Русеф виграла останні, найбільш запеклі за останні роки вибори, отримавши 52% голосів і випередивши на 3 п. п. свого суперника Аесіу Невису, більш орієнтованого на бізнес, лідера опозиційної Бразильської соціал-демократичної партії. Ділма Русеф переважно перемогла за рахунок апелювання до бідняків і нижніх верств середнього класу. Інвестори готуються до ще чотирьох років правління Русеф та її лівоцентристської Партії трудящих. Її інтервенціоністську політику, спрямовану на контроль над цінами, частково звинувачують в тому, що з моменту приходу Русеф до влади в 2011 р капіталізація фондового ринку в доларах упала на 50%, а середні темпи зростання економіки сповільнилися до найнижчого рівня з початку 1990- х. Рейтингові агентства відзначили, що вони знизять рейтинг Бразилії, якщо вона не зможе прискорити ріст. У першій половині року економіка сповзла в технічну рецесію.
В ході своєї кампанії Русеф зробила одну поступку щодо інвесторів – пообіцяла після закінчення свого першого терміну при владі цього року звільнити міністра фінансів Гвідо Мантега, проте не назвала кандидатуру йому на заміну. Економісти критикували Мантега за нездатність виконати обіцянки уряду з приводу економічного зростання. «Враховуючи слабкий стан економіки і негативний настрій серед представників бізнесу та інвесторів, Ділма має якнайшвидше оголосити імена членів її економічного блоку, щоб заспокоїти ринки», – зазначив головний фахівець із стратегій Banco Mizuho do Brasil Лусиано Ростаньо. Вона та її попередник і наставник Луїс Інасіу Лула да Сілва називали Невису багатим плейбоєм, який припинить виплату допомоги по соціальному забезпеченню (лідер опозиції спростував ці звинувачення), і використовували в ході кампанії антиринкову риторику.
Аналітики кажуть, що тільки призначення орієнтованих на бізнес людей, які мають довіру стосовно посилення бюджету та контролю над інфляцією, переконає фінансові ринки. Вважається, що саме Русеф фактично визначає політику з економічних питань. Її уряд звинувачують у втручанні в контроль над валютним курсом, цінами на паливо і енергію і, за словами деяких критиків, процентними ставками.
Хоча завдяки заходам бюджетного стимулювання Русеф утримує безробіття на рекордно низькому рівні, індекс Bovespa з початку її перебування на посаді став одним з індексів з гіршими показниками в світі.
За даними Bloomberg, гірші результати продемонстрували тільки Кіпр, Казахстан і Україна. Реал знецінився на 33% проти долара, а Petrobras втратила 40% своєї ринкової вартості, ставши при цьому центром корупційного справи: правлячу коаліцію Русеф звинувачували в отриманні відкатів, 3% від усіх контрактів.
Партія трудящих спростовує ці звинувачення. Мантега заперечує, що хвилювання на ринках пов’язано із бразильськими виборами. «Сьогодні всі ринки падають. Не скажу, що це відбувається через виборчий процес в Бразилії, ми поки не наділені такою владою», – сказав він. В ході виборів спостерігалася деяка спекулятивна волатильність, проте Мантега спрогнозував, що після закінчення виборів вона закінчиться. «Зараз ми побачимо, що пристрасті припиняться і ми повернемося до раціональності», – заявив він журналістам, додавши, що ВВП відновлюється.
Тим часом заступник міністра фінансів Паулу Каффареллі повідомив, що уряд представить нові заходи зі стимулювання промисловості.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас