НБУ вичікує з продажем долара і підстьобує чорний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вичікує з продажем долара і підстьобує чорний ринок

Валюта
3597
У перший день після парламентських виборів Нацбанк не зважився на оголошення нових валютних інтервенцій. Фінансистам не повідомили, на які дні на цьому тижні призначено продаж доларів для потреб населення, і на які – для компаній-імпортерів.
«Коли НБУ тільки запускав валютні аукціони та інтервенції він зазвичай сповіщав усіх заздалегідь на тиждень вперед. Тобто в п’ятницю ми вже знали, коли зможемо наступного тижня купити долар під каси, і коли для підприємств. Потім відповідні листи стали запізнюватися – отримували їх вже в понеділок. Але на цей раз не отримали їх навіть на початку тижня – станом на 20 годину 27 жовтня жодного офіційного повідомлення до нас так і не надійшло.
Були лише чутки: говорили, що інтервенція для населення повинна начебто відбутися 29 жовтня, а для імпортерів – 31 числа. Але це лише чутки, офіційно ніхто нічого не підтвердив, тому повідомляти це компаніям ми не можемо, а ті не можуть планувати свої зовнішньоекономічні платежі. Хоча всі знають, що НБУ зараз єдине джерело долара для більшості підприємств України, які не можуть собі дозволити працювати за «сірими» схемами міжбанку. Так що на ринку трохи нервозний настрій (раптом після виборів центробанк перестане продавати валюту), і чув, що на неофіційному міжбанку курс у понеділок трохи підріс – з 13,70-13,80 грн./$ до 13,90-14,0 грн. /$», – розповів «Вістям» заступник голови правління одного з великих банків.
Нагадаємо, що минулого тижня безготівковий курс, за яким угоди організовуються на особистих зв’язках скарбників, вже піднімався до 14,0 грн ./$, але потім відкочувався до 13,70-13,80 грн ./$.
Не уточнили час проведення інтервенцій на цьому тижні і в самому Нацбанку. «Ми не можемо надати такі відомості завчасно. Вони будуть публічними для ринку, і ви разом з усіма зможете побачити їх на нашому сайті. Коли буде оголошено – дізнаються всі відразу. Це інсайдерська інформація, яка має вагу і ціну. Тобто вона впливає на очікування: купувати, продавати і т.д.», – зазначив у розмові з «Вестями» начальник управління валютних операцій і аналізу фінансових ринків НБУ Сергій Пономаренко.
Каси порожніють
Водночас у ряді банків нам сьогодні повідомили, що вже закінчили продаж нацбанківського долара, який купили для продажу населенню 22 жовтня: тоді НБУ продав 49 фінустановам $99,77 млн. по 12,95 грн ./$. У кого-то валюта в касах закінчилася ще в п’ятницю, а когось – сьогодні до обіду. Так що завтра долар можна буде купити вже в меншій кількості банків, і люди знову почнуть записувати в чергу за принципом передоплати – вносиш гривню на поточний рахунок сьогодні, а отримуєш валюту завтра-післязавтра.
Нагадаємо, що до голосування банкіри допускали подовження черг у своїх касах через вибори і політичну невизначеність. Однак в понеділок запевняли, що поки цього не сталося. «Вибори на готівковому попиті кардинально не позначилися, ніяких ажіотажних сплесків не було», – розповів «Вістям» начальник департаменту роздрібних продажів УкрСиббанку Андрій Кашперук.
Проте, люди стали частіше звертатися до валютних міняйл і курс на «чорному» ринку 27 жовтня підскочив – з 14,0-14,1 грн ./$ до 14,25-14,35 грн ./$.
Експортерам потрібна девальвація
Не чекають фінансисти різких змін і курсових перекосів на безготівковому ринку. Розраховують, що все залишиться як і раніше: НБУ триматиме курс на 12,95 грн ./$, а експортери, які вважають його заниженим, продовжать притримувати його на закордонних рахунках і дорого продавати лише за «сірими» схемами.
«До формування уряду навряд чи будуть якісь зміни. Настрої ринку колишні: очікування неминучої девальвації гривні. Поки вона не настане, експортери будуть продовжувати притримувати валюту. Але, гадаю, вибори навряд чи позначаться на ситуації на безготівковому і готівковому валютному ринках, хіба що новий уряд без передвиборчого пресингу скоріше піде на вимушену девальвацію», – сказав «Вістям» головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков.
Політична стабільність сьогодні дуже важлива, як для фінансистів, так і компаній. «Чим швидше політичні сили, що прийшли до влади в результаті цих виборів, досягнуть компромісу. Спочатку сформують нову коаліцію в Раді, а потім і новий склад уряду. Тим швидше буде стабілізуватися українська економіка і вирівнюватися ситуація на фінансових ринках», – підкреслив у бесіді з «Вестями» радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.
Фінансові пліткарі зараз активно обговорюють чутки про майбутні кадрові ротації в економічному блоці уряду. Тут чекають появи нових облич. Різні відомості приходять про призначеннях в Нацбанку: незважаючи на те, що злі язики продовжують мусолити інформацію про можливу зміну голови НБУ Валерію Гонтарєву, більшість банкірів все-таки вважають, що президент Порошенко, зможе її відстояти. В той же час не виключається поява у Гонтарєвої нових заступників та членів правління.
Банкіри чекають від регулятора жорсткості вимог. «Очікують подальше утримання курсу на невизначений період, посилення вимог до капіталізації банків, особливо системних, націоналізації системних недокапіталізованих банків і ліквідації інших недокапіталізованих фінустанов», – підкреслив Микита Мишаков.
Олена Лисенко, Денис Вергун
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас