Чекаємо нафту по $70: Іран планує збільшити видобуток нафти в 1,6 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чекаємо нафту по $70: Іран планує збільшити видобуток нафти в 1,6 рази

Енергетика
5547
Іран планує найближчим часом збільшити видобуток нафти до 4,3 млн барелів на добу. Про це заявив заступник міністра нафти ІРІ Мансур Моаззамі, повідомляє агентство ІРНА.
Згідно з даними ОПЕК, добовий видобуток нафти в Ірані у вересні становив 2,675 млн барелів.
При цьому Іран планує наростити потужності з переробки нафти з нинішніх 1,8 млн барелів на добу до 3 млн барелів. За розрахунками іранських фахівців, розвіданих запасів нафти Ірану вистачить на 60 років.
Іран розглядає різні сценарії реагування на нестабільність нафтових цін, зазначив він. В даний час світовий ринок нафти схильний до впливу політичних та економічних чинників, що призводять до зниження цін – це ситуація в Саудівській Аравії, Росії, збільшення поставок нафти, підвищення стратегічних запасів вуглеводнів.
“Ми управляли країною і при ціні в $5 за барель, і при ціні в $140 за барель, у нас з цим не було проблем”, – сказав заступник міністра. За його словами, при підготовці бюджету на майбутній рік уряд не розраховувало на ціновий діапазон в $90-100 за барель, а дотримувалося більш реалістичного підходу, щоб уникнути можливих проблем. До сих пір Іран не стикався з бюджетним дефіцитом.
Нафта в 2015 році
Разом з тим, експерти Іранської національної нафтової компанії прогнозує ціну на нафту в 2015 році в $70 за барель. “Саме ця ціна повинна бути закладена в основу бюджету країни на наступний рік”, – йдеться в доповіді експертів. ІРНА також зазначає, що колишній орієнтир в $100 за барель, нібито прийнятий раніше в якості базового, експертами навіть не розглядався.
Заступник генерального директора ІННК з експорту Мохсен Гамсарі повідомив в інтерв’ю ІРНА, що “в найближчий місяць зростання ціни на нафту не передбачається і ніхто на ринку цього не очікує”. “Більше того, – підкреслив він, – наші експерти припускають, що і в наступні місяці навряд чи варто очікувати помітного зростання ціни на сиру нафту. Швидше за все, вона залишиться на тому ж рівні, не кажучи вже про те, що не варто всерйоз очікувати повернення колишніх високих цін”.
“Ціна на нафту понад $100 за барель, – вважає Мохсен Гамсарі, – була викликана штучно і за рахунок політичного впливу”. За його словами, “з липня місяця поточного року, як тільки була усунена політична підтримка ринку, почався процес падіння ціни на нафту”.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас