Китай має намір обмежити зарплати керівників держкорпорацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай має намір обмежити зарплати керівників держкорпорацій

Світ
749
Керівництво комуністичної партії Китаю має намір в найближчі місяці скоротити виплати топ-менеджерам найбільших держкорпорацій країни, повідомляє Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела.
За словами джерел, максимальний розмір зарплат керівників компаній, що належать державі, може бути обмежений 10-ма середніми зарплатами в фірмі, при цьому ця сума буде більшою мірою залежати від результатів діяльності компанії за конкретний рік. Повідомляється, що голова КНР Сі Цзіньпін підтримав дану ініціативу.
Крім того, китайських топ-менеджерів можуть позбавити таких приємних бонусів, як членство в гольф-клубах і фітнес-клубах за рахунок компанії, безкоштовне лікування тощо.
Зміни торкнуться високопоставлених співробітників – голів правління, виконавчих директорів, президентів, а також їхніх заступників, всього – близько 100 держкорпорацій. Надалі аналогічна схема, швидше за все, буде застосовуватися і при нарахуванні зарплат главам дрібніших компаній, що перебувають під контролем регіональної влади.
Відзначається, що деякі голови держкомпаній вже висловилися з ентузіазмом на користь зниження власних зарплат – це пояснюється спробами завоювати прихильність як широкої громадськості, стурбованої зростанням нерівності в країні, так і керівництва компартії, яке призначає директорів організацій, що належать державі.
Водночас урізання зарплат керівництву послабить конкурентоспроможність держкомпаній в тому, що стосується утримання талановитих кадрів, зазначають експерти. Приватні компанії вже платять набагато більше, і нерідко їм вдається за рахунок цього переманити ключові фігури з держкомпаній. За даними джерел, перехід технологічного директора банку ICBC Тун Лін в фінкомпанію, щр належить Alibaba Group, пояснюється тим, що її зарплата зросла з переходом як мінімум в три рази.
Також обмеження виплат може знизити стимули до більш активної діяльності топ-менеджерів. “Якщо ви є комерційно орієнтованим CEO, то який вам сенс працювати в поті чола, якщо ваша зарплата від цього все одно не зросте?” – задається питанням економіст Інституту світової економіки Петерсона, фахівець з Китаю Ніколас Ларді.
WSJ підкреслює, що за американськими мірками зарплати топ-менеджерів китайських держкорпорацій і так дуже низькі. Приміром, голова правління ICBC Цзян Цзяньцін в минулому році заробив близько $326 тис., тоді як CEO JPMorgan Chase Джеймс Даймон отримав $20 млн, хоча прибуток китайського банку був удвічі більшим, ніж у американського.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас