Боротьба на ринку залізної руди: Китай здає позиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боротьба на ринку залізної руди: Китай здає позиції

Світ
756
Обсяги вироблення залізної руди в Китаї знижуються з квітня. Аналітики Goldman Sachs прогнозують закриття шахт в майбутньому на тлі збільшення попиту на морські поставки руди.
Обсяги щомісячного вироблення в країні знизилися майже на 20% порівняно з показниками минулого року, заявляють аналітики Крістіан Лелонг і Ембер Каї. Ця оцінка може бути вище реального зниження видобутку, відзначають Лелонг і Каї.
Вироблення залізної руди скоротилося в поточному році, після того як компанії, включаючи Rio Tinto і Vale, збільшили видобуток з низькою собівартістю в Австралії і Бразилії, прискорюючи світовий попит на тлі уповільнення економічного зростання Китаю.
Як стверджують галузеві експерти, багато китайських гірничодобувні компанії з більш високими витратами на видобуток вже були витіснені з ринку. Багатьом компаніям доведеться скоротити або закрити виробництво, коли ціни на імпортну залізну руду впадуть ще сильніше.
Безпрецедентні зміни
Ринок залізної руди поглинув “ведмежий” тренд. Такий стан справ експерти пояснюють двома факторами: зниженням попиту з боку Китаю і перевиробництвом в галузі.
Зараз ринок переживає безпрецедентні зміни, так як рівень поставок збільшується, а дорогі шахти закриваються згідно Macquarie Group.
Аналітики HSBC Holdings, які знизили прогноз зростання цін на поточному тижні, вважають, що в Китаї відбудеться зниження видобутку на 30% наступного року.
“Коригування поставок відповідно з низькими цінами на ринку продовжується, особливо скорочується видобуток в Китаї, хоча місцеві видобувні компанії не готові до морських поставок залізної руди за ціною $80 за тонну, – заявляють Лелонг і Каї. – Ми очікуємо подальшого зниження видобутку в Китаї”.
Вчора вартість руди з коефіцієнтом рудоносності 62%, поставленої в Циндао, знизилася на 1,9%, склавши $80,29 за тонну, що є мінімальним показником з 10 жовтня згідно з даними Metal Bulletin. 29 вересня ціна на руду впала до $77,97, що є мінімальним показником з вересня 2009 р.
Збільшення попиту
У поточному році виробіток руди в Китаї знизиться на 15%, склавши 339 млн тонн, в порівнянні з показниками 2013 Крім того, вироблення руди також знизиться до 236 млн тонн в 2015 р згідно з прогнозом HSBC від 22 жовтня. Банк знизив прогноз цін на наступний рік до $85 за тонну з $105 за тонну.
Ринку необхідно поглинути надлишок в розмірі близько 110 млн тонн у наступному році, що майже в два рази вище надлишку в 60 млн тонн в 2014 р, вважають аналітики Goldman Лелонг і Каї. Ціни на морські поставки руди можуть досягти $80 за тонну в наступному році, говорять вони, дотримуючись свого прогнозу цін.
Збільшення видобутку
Деякі виробники руди також скорочують видобуток згідно з даними Goldman. При цьому йде збільшення видобутку в таких країнах, як Індонезія, Бразилія, Канада, Австралія та Швеція.
Попит на залізну руду перевищує пропозицію, вважає глава Fortescue Metals Нев Пауер, відзначаючи зниження складських запасів в Китаї. Vale, найбільший в світі виробник, опублікував інформацію про рекордний квартальний видобуток у зв’язку з початком нового проекту згідно з офіційною заявою компанії.
Компанія, головний офіс якої знаходиться в Ріо-де-Жанейро, має намір добути 330 млн тонн цього року, що вище її цільового рівня видобутку, згідно Quantitas Asset Management.
Світовий видобуток руди для морських поставок перевищить попит на 26 млн тонн цього року і на 41 млн тонн в 2015 р, вважають в UBS. Якщо запаси руди з високою вартістю не підуть з ринку, то ціни можуть впасти до $55 за тонну, згідно Morgan Stanley, аналітики якого прогнозують вартість сировини в $87 за тонну в наступному році.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас