Велика піна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Велика піна

Фондовий ринок
2216
Податківці виявили чотири невеликі банки, які фігурували в схемах «відмивання» грошей: «Ринкові технології», «Фінбанк», «Союз» і «Капітал». За новими правилами НБУ їм загрожує статус неплатоспроможних і введення тимчасових адміністрацій. Однак незважаючи на необхідність боротьби з «конвертами», простим їх закриттям неможливо присікти «відмивання» коштів.
Конвертаційних поповнення
Якщо Нацбанк не змінить своєї публічно заявленої політики щодо боротьби з «відмивними» банками, найближчим часом список неплатоспроможних фінансових установ досягне 30. Державна фіскальна служба повідомила про те, що протягом останнього півроку було ліквідовано п’ять банківських конвертаційних груп, які під прикриттям колишніх чиновників надавали незаконні послуги з ухилення від оподаткування.
Йдеться про групи, об’єднаних навколо ряду банків. За словами першого заступника глави ДФС Володимира Хоменка, це банки «Ринкові технології» Миколи Кисельова, «Фінбанк» Бориса Кауфмана, «Союз» Сергія Дядечка та «Капітал» Михайла Епелі.
Крім того, були названі ліквідовані зараз Реал банк і Брокбізнесбанк Сергія Курченка, а також Грінбанк Миколи Кисельова, який був визнаний неплатоспроможним унаслідок «відмивання» грошей. До складу всіх цих конвертаційних груп входило 194 транзитно-конвертаційних підприємства. У 2013 році і в I кварталі 2014-го ними було «відмито» близько 200 млрд грн.
З квітня протиправна діяльність цих злочинних груп припинена, і здійснюються заходи щодо ліквідації її наслідків. Крім того, були ліквідовані 38 конвертаційних центрів, через які пройшло 17,4 млрд грн. Втрати бюджету лише від несплати ПДВ склали 2,9 млрд грн.
Невелике навантаження
У чотирьох банках, яких правоохоронці викрили в участі у «відмиванні» грошей, вчора не змогли відповісти на питання FinMaidan. Нацбанк також не зміг повідомити, чи має намір він ввести в ці установи тимчасові адміністрації.
Останнім часом НБУ активно взявся за банки, які займаються нелегальними операціями щодо «відмивання» доходів, отриманих злочинних шляхом, або пов’язані з фінансуванням тероризму. Тому неплатоспроможними були визнані Прайм Банк, Акта Банк, Грінбанк, Фінростбанк і Аксіома Банк. Тимчасові адміністрації зараз намагаються знайти їм інвесторів.
Компенсацію вкладникам таких банків виплачує Фонд гарантування вкладів фізосіб, але його ця проблема не турбує. «Ми з Нацбанком тісно обговорюємо кандидатів у неплатоспроможні банки, в тому числі і тих, які займаються переведенням у готівку грошей. Швидше за все, чистка ринку від таких установ буде продовжуватися, – каже заступник директора-розпорядника Фонду Андрій Оленчик. – Але насправді в них дуже мало депозитів фізичних осіб. Ми в цьому випадку в основному виступаємо в ролі утилізатора таких банків. Хоча можливо, що якісь інвестори можуть ними зацікавитися».
Утім, роздрібний депозитний портфель названих податківцями чотирьох установ на 1 липня складав понад 2 млрд грн. Найбільше повинен вкладникам Фінбанк – 970 млн грн, на другому місці «Капітал» – 672 млн грн, на третьому – «Союз» – 422 млн грн. У банку «Ринкові технології» портфель зовсім маленький – 1,4 млн грн.
Зміна підходу
Як повідомляв FinMaidan, в НБУ знають про більшість «відмивних» банків, але затягують з введенням в них тимчасових адміністрацій, оскільки ФГВФО відчуває дефіцит в кадрах.
Учасники ринку вважають, що просто ліквідація центрів, які займаються переведенням у готівку коштів, не дозволить побороти це явище. «Ефективнішого методу боротьби, ніж ліквідація банку, бути не може. Питання лише в тому, що це скоріше лікування симптомів хвороби, ніж її причини. Найкращим рішенням з цієї точки зору була б зміна податкового законодавства таким чином, щоб схеми відходу від оподаткування стали невигідними», – вважає радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.
Але навіть перегляд норм Податкового кодексу не вирішить проблему. «Цього можна досягти, наприклад, шляхом зниження податкового тиску або оптимізації законодавчого поля, яке б істотно ускладнило побудову таких схем. В даному питанні складно поставити крапку. Поки є податки, завжди будуть з’являтися бажаючі уникнути їх сплати», – відзначає експерт.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас