В Україні почнуть забирати компанії та їх майно навіть за борги за картковим кредитом - рішення Верховного Суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почнуть забирати компанії та їх майно навіть за борги за картковим кредитом - рішення Верховного Суду

Кредит&Депозит
4543
У боржників почнуть стягувати частки в компаніях або майно їхніх підприємств. Навіть якщо мова буде йти про приватні борги: наприклад, за автокредитом, іпотекою або навіть за картковим кредитом. Верховний Суд, розглядаючи справу №6-31цс14, постановив, що банк або інший кредитор має право стягувати з недбайливого позичальника не тільки вже звичне майно – нерухомість, автомобілі – але і частку в компанії з формою власності ТОВ.
До цих пір діяв загальний принцип: товариство з обмеженою відповідальністю не відповідає за борги свого учасника. Однак в Цивільному кодексі була стаття 149 з одним винятком. «Вона дозволяла звернути стягнення на частку учасника в ТОВ, якщо для стягнення боргу кредитор не зміг розшукати іншого майна боржника (або його не вистачало для компенсації всієї суми заборгованості). Але в силу різних причин ця норма не працювала, і суди нижчих інстанцій виносили різні рішення на цей рахунок – суперечливі. Тепер же ВСУ видав позицію, якої вони повинні дотримуватися – частка боржника в ТОВ може бути стягнена кредитором. Причому, пропорційно частині учасника: якщо розмір непогашеної заборгованості складає, наприклад, 250 тис. грн, то і майна компанії можна відняти не більше, ніж на ці 250 тис. грн», – зазначив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець .
Юристи не приховують – проблема назріла. «Рішення ВСУ актуально на поточний момент, перш за все тим, що усуває суперечності у правозастосовчій практиці. На жаль, в національній судовій практиці не рідко зустрічаються судові рішення вищих спеціалізованих судів, в яких один і той же суд застосовує норми матеріального права протилежні за своєю суттю одне іншому. Це в свою чергу веде до правового нігілізму та недовіри до судової системи в цілому», – сказав керуючий партнер ЮК «КПД Консалтин» Ігор Калитвенцев.
На поточний момент у позичальників, які не виплачують кредити, найчастіше намагаються відсудити якусь приватну власність. Зазвичай квартиру або машину. Однак рішення ВСУ може відкрити «ящик Пандори», і стягнення майна компаній може стати масовим явищем. «Можливо, стягнення боргів та кредитів за рахунок корпоративних прав в ТОВ після вичерпання всіх інших джерел (рухоме і нерухоме майно, грошові кошти тощо) стане поширеним явищем», – зауважила партнер ЮФ Felix Оксана Кобзар.
Єдине, правда, що до цих пір пригнічує юристів, це реальне виконання рішень, винесених судами. «Доводиться констатувати дуже низький рівень виконання судових рішень державною виконавчою службою. Це колосальним чином підриває здоровий клімат господарського обороту, економіки в цілому, і інвесторів. Останнім часом характеризується різким відтоком капіталу з України, причиною чому великою мірою є низький рівень виконання судових рішень», – уклав Ігор Калитвенцев.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас